Skip to content
Др Јована Николић

Ванредни професор, гостујући професор

На Академији умјетности у Бањој Луци предаје од 2019. године у статусу гостујућег предавача. Звање ванредног професора, као и доцента, стекла је на Академији уметности у Београду, где и предаје од 2016. године. На истом факултету обављала је посао Продекана за уметнички и научно-истраживачки рад 2018./2019. године. Ментор је већег броја дипломских радова и члан више комисија за одбрану дипломских и мастер радова. Била је члан више комисија за избор у наставничка звања.
Докторила је на Факултету драмских уметности у Београду 2017. године одбранивши докторску дисертацију на тему ”Менаџмент и продукција документарних филмова у условима неповољним за културни развој”. На истом факултету је дипломирала на Катедри за позоришну и радио продукцију и менаџмент у култури 2007. године. Апсолвирала је на Правном факултету Београдског универзитета 2003. године на Групи за међународно право. 

Професионално искуство

Ужа умјетничка област: Продукција у умјетности и медијима

Алумна је више европских програма за професионални развој у области филмске продукције као што су ЕАVЕ, EURODOC, Erich Pommer Institute, Berlinale Talents и Producers on the Move (при Филмском фестивалу у Кану).
Директор је и власник продуцентске куће Прабаба продукција доо са седиштем у Београду у оквиру које је продуцирала филмове ”Смена” (светска пемијера Филмски фестивал у Локарну 2021. године), ”Тешки хор” (светска пермијера Београдски фестивал документарног и краткометражног играног филма 2021. године), ”Погребник” (светска пемијера ИДФА 2013. године), ”Кавијар конекшн” (светска пемијера ИДФА 2008. године), ”Национални парк” (светска пемијера ИДФА 2006. године). Ови филмови су награђени са укупно 20 награда и специјалних признања и приказани на преко 100 фестивала.
Институционално искуство у области позоришне продукције стекла је у раду за Позориште тимочке крајине ”Зоран Радмиловић” 2012. године, и Мало позориште ”Душко Радовић” 2006. и 2007. године. Kao независни позоришни продуцент за Културмобил реализовала је музичко-сценски догађај ”Чарнин пој” (у копродукцији са фестивалима БЕЛЕФ, МОТ и ЕXPONTO) и представу ”Кад би ово била представа” (у копродукцији са фестивалима БЕЛЕФ, ФИАТ и МЕСС).
Аутор је и модератор програма DOK CINEMA DOB и DOK CINEMA MASTERS у Дому омладине Београда 2021. године. Оснивач је Belgrade March Debut Workshop тренинг програма за развој дебитантских филмских пројеката и један од предавача. Главни је иницијатор и организатор сарадње Филмског центра Србије са међународним филмским фестивалима IDFA, CPH:DOX, DOK Leipzig и Vision du Reel Nyon (2017. i 2018. године), као и вођа националне делегације. Предавач је и модератор великог броја стручних предавања организованих при филмским фестивалима у земљи и иностранству. Била је селектор филмског програма више домаћих и иностраних фестивала, као и члан стручних жирија.
За Филмски центар Србије обављала је посао супевизора продукције у периоду од 2017. до 2019. године и посао члана комисије за правдање добијених средстава. У 2021. години била је члан Комисије за избор пројеката по конкурсу за суфинансирање развоја дугометражних играних и документарних филмова, а 2016. године члан Комисије за доделу средстава пројектима са продукционим проблемима. За Аудиовизуелни центар Републике српске обањала је посао консултанта директора од марта до јуна 2022. године (израда правилника на основу закона, текстова конкурса, предлог систематизације радних места).
Члан је Управног одбора удружења за колективну заштиту ауторских права УФУС АФА ЗАШТИТА од 2019. године. Била је председник Удружења документариста Србије – ДокСрбија 2017. године и председник Секције документариста у Кинематографској групацији 2016. године. Као члан Европске документарне мреже обављала је посао стручног сарадника за МEDIA Landscapes за Републику Србију.
Члан је рецезентске комисије за акредитацију и проверу квалитета студијских програма I и II степена студија Националног тела за акредитацију и проверу квалитета у високом образовау Републике Србије од 2022. године.
 Објављивала је у Зборнику радова Факултета драмских уметности у Београду и другим публикацијама.