Skip to content
Соња Ђурић

Асистент

Соња Ђурић припада новој генерацији младих продуцената и менаџера у култури. Основне студије Продукције на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци завршила је у року, 2018. године, као најбоља студенткиња у класи. Током студирања радила је као демонстратор на Катедри за историју и теорију филма и театра, те била стипендисткиња Министарства просвјете и културе Републике Српске и Града Бања Лука. 2020. године уписује мастер студије Менаџмент културе и медија на Факултету драмских уметности у Београду.

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Продукција и Менаџмент у култури

Од 2021. године ради на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци у звању асистента за ужу умјетничку област Продукција, на предметима Позоришна и радио продукција 1-8 и Менаџмент у култури 1-6. Оснивачица је Удружења за промоцију културе и умјетности ”CreArt”, гдје обавља функцију предсједнице скупштине.

 

Радила је на продукцији и организацији бројних културних манифестација, концерата, фестивала, изложби, едукативних радионица и конференција. До сада је продуцирала неколико позоришних представа, ТВ и радио емисија, као и кратких играних филмова. Јаке организационе, креативне, умјетничке и едукацијске вјештине развија кроз академске студије, радно искуство, стручне праксе и научно-истраживачки рад.

 

Кроз учешће на бројним семинарима, радионицама, предавањима и конференцијама континуирано шири своје знање, фокусирајући се не само на позоришну, радио, филмску и телевизијску продукцију, већ и на менаџмент у култури, културну политику, маркетинг, пројектни менаџмент, креативне индустрије и предузетништво.

 

Поред креативне продукције, велику љубав гаји и према музици, те се већ годинама бави пјевањем џез и винтиџ-поп музике, као и писањем пјесама, а иза себе има неколико стотина наступа у Италији, Француској, Швајцарској, као и широм региона.