Skip to content
Душан В. Урошевић, ма

Виши асистент

Душан В. Урошевић (1990) рођен је у Лозници (Србија). Средњу музичку школу „Стеван Стојановић Мокрањац“ завршио је у Бијељини, и то на два смjера – Музички извођач – виолиниста и Музички сарадник – теоретичар.
У академској 2009/2010. уписао се на Академију умјетности Слобомир П универзитета на два смjера – Дириговање и Музичка теорија и педагогија.
Године 2013. своје студије наставља на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци и то на два смjера – Дириговање, у класи мр Бранке Радошевић Митровић, и Музичка теорија и педагогија.

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Репродукција музике - Дириговање

Априла 2014. године учествује у извођењу оперете „Орфеј у подземљу“ у Народном позоришту Републике Српске као асистент диригента хора. Одржао је преко 25 самосталних концерата са оркестром, као и преко 50 заједничких. Издвајају се: "Вече савремене музике" композитора Републике Српске, „Вече В. А. Моцарта“, Свечани концерт Студентски бал, Концерт Гудачког оркестра Академије умјетности поводом Свjетског дана музике „Вријеме је за домаће!“, који је уједно био и дипломски концерт, Гала концерт Симфонијског оркестра Академије умјетности, поводом отварања Конфуцијевог института на Универзитету у Бањој Луци, Концерт симфонијског оркестра Академије умјетности „Музика као Аполон“ и многи други.

Децембра 2016. успjешно је одбранио дипломски рад на смjеру за дириговање на тему: „Примена фолклорних цитата и архаичних елемената у делима С. Шепића, С. Божића, Д. Големовића и М. Штаткића и њихова интерпретација“.

Од мjесеца октобра 2017. ради на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци у звању асистента на Катедри за дириговање. У исто вријеме уписује и мастер студије дириговања на истој установи у класи проф. Бранке Радошевић Митровић.

Сарађивао је и са Бањалучком филхармонијом као гостујући диригент. Са филхармонијом се издвајају наступи у Скопљу – Светосавска академија 2019. и Бања Лука – Новогодишњи концерт 2019.

Шеф диригент је Рок симфоније из Бања Луке са којом је реализовао преко 20 концерата.

До мjесеца септембра 2016. био је диригент Мешовитог хора „Даворин Јенко“ при Удружењу Словенаца „Триглав“ Бања Лука. Са њима се издваја концерт „Dobrodošli doma“ (Љубљана, Љубљанска филхармонија, јун 2016). Тренутно ради и као диригент Мјешовитог хора „Пјетро Маскањи“ Удружења Италијана града Бања Луке. Члан је Музиколошког друштва РС и Дис позоришта младих из Бања Луке.