Skip to content
Mр Биљана Јашић-Радовановић

Редовни професор, шеф катедре

Биљана Јашић-Радовановић дипломирала је клавир на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Андреје Прегера. Након тога је дипломирала и магистрирала чембало на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Милоша Петровића. 

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Репродукција музике – Камерна Музика

Као солиста и камерни музичар (чембало, клавир)  имала је низ концерата и наступа у земљи и иностранству. 
Оснивач је и руководилац Бањалучког барокног ансамбла и Бањалучког триjа.
Промовише барокну музику  кроз предавања и концерте. 
Као представник Босне и Херцеговине учествовала је у међународном пројекту под називом „ClimateKey“, у којем су пијанисти широм свијета својим концертима дали допринос указивању на проблем климатских промјена. На концерту је премијерно извела клавирску свиту „Significantus“ британске пијанисткиње и композиторке Лоле Перин.
Са сопранисткињом Дуњом Симић снимила је компакт диск „Соло пјесме српских композитора за глас и клавир“ у продукцији РТРС-а. Учествовала је и у снимању три компакт диска посвећена музици познатог босанскохерцеговачког композитора Владе С. Милошевића, као и у емисијама РТРС-а посвећених класичној музици „Послушај“ и „Класика“.  
Као предавач је гостовала на музичким академијама у Вроцлаву и Гдањску (Пољска), Букурешту (Румунија), Трсту (Италија), Источном Сарајеву (Босна и Херцеговина), Нишу (Србија), Љубљани (Словенија), као и многим музичким школама у Босни и Херцеговини.. 
У сарадњи са Асоцијацијом европских академија и конзерваторијума  реализовала је пројекат под називом „Сусрети са младим музичарима“ -  Музичке радионице (клавир, клавирски дуо и камерни ансамбли) у дванаест музичких школа  у  Републици  Српској.
Богато педагошко искуство резултирало је великим бројем студентских концерата у земљи и иностранству, међу којима су  посебно значајни наступи на многим фестивалима А - фест у Новом Саду, Sarajevo Chamber Music Festival, Пролећни фестивал камерне музике у Београду, „Armonie in Corte“ у Удинама (Италија), „Nei Suoni dei Luoghi“ у Италији, Фестивал камерне музике у Новом Саду итд., као и великим бројем награда освојених на међународним такмичењима у Босни и Херцеговини, Сјеверној Македонији, Србији, Мађарској, Италији, Русији и САД.
Била је дугогодишњи члан жирија на такмичењима музичких школа Републике Српке, као и на међународним музичким такмичењима у Босни и Херцеговини, Србији и Македонији.
Учествовала је у раду Комисије за израду наставних планова и програма за основне и средње музичке школе Републике Српске, Комисије за лиценцирање студијских програма,  Организационог одбора манифестације „Дани Владе С. Милошевића“, Комисије за оцјену пројеката из области културе, Комисије за додјелу стипендија Фондације „Др Милан Јелић“. 
Била је члан Савјета за високо образовање и унапређење квалитета Републике Српске.
На Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци обављала је дужности руководиоца Катедре за камерну музику, руководиоца Студијског програма Музичка умјетност, а од 2011. до 2015. године била је продекан за умјетност и међународну сарадњу.
Са својим сарадницима је на Смјеру за камерну музику 2020. године покренула прве умјетничке докторске студије на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци.