Skip to content
Мр Дејан Тркуља

Ванредни професор, шеф катедре

Дејан Тркуља је рођен 1984. године у Бањој Луци. Нижу и средњу музичку школу завршио је у родном граду у класи професора Бориса Дукића. Као средњошколац осваја прве награде на републичким такмичењима 2001. и 2003. године.
Дипломирао је и магистрирао на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, на oдсјеку за кларинет, у класи професора Николе Срдића. Тренутно је апсолвент докторских умјетничких студија на Академији уметности у Новом Саду. 

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Репродукција музике - Кларинет

Као солиста, уз пратњу оркестра Академије умјетности, под диригентском палицом Бранке Радошевић Митровић, наступио је у концертним салама Београда, Сарајева и Бање Луке изводећи дјела В. А. Моцарта, К. Сен Санса, А. Копланда, Г. Ф. Телемана, К. Бабића, С. Кајкута. 
Учествовао је у снимању компакт диска са композицијама Владе С. Милошевића у продукцији Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, те је за ту прилику премијерно снимио композицију „Севдалинка“ са пијанисткињом Тимеом Хотић. За аустријску издавачку кућу God Records снимио је композицију Darkroom, композитора Слободана Кајкута.
Одржао је солистички концерт у Београду (Галерија Коларчеве задужбине) са пијанисткињом Тимеом Хотић, а концерте у Бањој Луци (Бански двор), Требињу (Музеј Херцеговине), Бијељини, Добоју и Градишци са пијанисткињом Дуњом Јанковић, са којом већ дуже вријеме сарађује на Катедри за дувачке инструменете Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.
Члан је оркестра Бањалучке филхармоније од 2010. године, на мјесту првог кларинетисте.
Од 2005. до 2010. године био је запослен на мјесту професора кларинета у Музичкој школи „Саво Балабан“ у Приједору, и за то вријеме са ученицима освојио значајан број награда на домаћим и међународним такмичењима.
Од 2010. године ради на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, а тренутно је у звању ванредног професора на предметима Кларинет, Методика кларинета и Оркестарске дионице.