Skip to content
Mр Иван Оташевић

Ванредни професор, шеф катедре

Иван Оташевић, рођен у Београду, гдје стиче основно и средње музичко образовање. Дипломира у класи проф. Уроша Пешића на Академији уметности Универзитета у Новом Саду, а затим магистрира на Академији умјетности у Бањој Луци у класи проф. Марије Јокановић. 
Током школовања и студија учествује на бројним фестивалима, републичким, савезним, интернационалним такмичењима и међународним конкурсима, на којима осваја награде и признања.

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Репродукција музике - Виолина

Своје солистичке концертне наступе и концертне наступе као члан симфонијских, камерних, домаћих и међународних оркестара, остварује у значајним концертним салама у земљи и иностранству: Србија, Република Српска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Француска, Шведска, Финска, Мађарска, Италија, Грчка, Аустрија ...  
Стручно се усавршава на мастер класовима и семинарима реномираних страних и домаћих виолинских педагога: проф. Галина Турчанинова - Русија, проф. Вили Мокацјан - Јерменија, проф. Ана Мељник - Украјина, проф. Урош Пешић - Србија, проф. Дејан Михајловић - Србија. 
Један је од оснивача Бањалучке филармоније.
Од оснивања Бањалучке филхармоније ангажован је као умјетнички директор у Управи, те као концертмајстор симфонијског и гудачког оркестра, а затим и извршни директор Бањалучке филхармоније са којом реализује и наступа на преко 150 концертних наступа у земљи и иностранству. За Радио-Телевизију Београд 1. програм, Радио Телевизију Републике Српске (РТРС) и Архив Босне и Херцеговине снима трајне снимке композиција Ц. Франка, Ц. Саинт-Санса, Ј. С. Баха, А. Пјацоле и В. Милошевића. Члан је Музиколошког друштва Републике Српске, Удружења музичких умјетника Републике Српске, Удружења музичких и балетских уметника Србије и Асоцијације гудача Србије. 
Од 2005. године ангажован је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, а тренутно  је предавач у звању ванредног професора на смјеру Виолина и руководилац је Катедре за гудачке инструменте.