Skip to content
Мр Марија Пилиповић

Виши асистент

Основне и магистарске студије, музички смјер – одсјек флаута завршила на Академији умјетности у Бањој Луци, у класи проф. Лауре Леваи-Аксин. Године 2019. уписује докторске студије на Академији уметности Нови Сад, музички департман - смјер флаута.

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Репродукција музике

Као солиста и члан камерних ансамбала (Бањалучки барокни ансамбл, Бањалучки трио, квартет флаута Флутете) одржала је концерте широм Босне и Херцеговине, Француске, Русије, Италије, Хрватске, Словеније, Србије, као и на бројним међународним фестивалима („ФИМУ“ Француска, „Сарајевска зима“, „Дани Владе С. Милошевића“ БИХ, „Мермер и звуци“, „Мокрањчеви дани", „Фестивал савремене музике“ (СРБ). За вријеме студија на Академији умјетности у Бањој Луци учествовала у снимању неколико ЦД-ова симфонијског оркестра здружених академија из Београда, Бање Луке, Крагујевца, Подгорице, те снимила композицију за флауту и клавир Владе С. Милошевића на ЦД чији је издавач Музиколошко друштво РС, Академија умјетности и РТРС.  Као солиста представила се и извођењем Концерта за флауту и оркестар Војина Комадине, на првом концерту новооснованог камерног оркестра „Бан Светислав Тиса Милосављевић“.

Као студент докторских студија, представљала је Академију уметности Нови Сад на првом међународном сусрету флаутиста „Flute and Me“ у Загребу.

Године 2016. учествовала у Резиденцијалном програму Форума славенских култура, који је, у великој конкуренцији, изабрао шест умјетника из тринаест земаља да кроз музичку, филмску, визуелну и примијењену умјетност промовишу традицију и културу славенског народа. Приликом учешћа у овом пројекту премијерно је изводила композиције писане за флауту соло, алт флауту које су компоновали композитори из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске, намјенски компоноване за учешће у наведеном пројекту. Године 2019. композиције су студијски снимљене на ЦД у циљу даље промоције ових једниствених композиција.

Од 2014. ради на Академији умјетности у Бањој Луци - Катедра за камерну музику.

од 2013. свира у Бањалучкој филхармонији на мјесту прве флауте.

Као члан Квартета флаута Флутете, узима активно учешће у припреми и реализацији манифестације „Дани флауте“ у Бањој Луци која окупља флаутисте из цијеле БИХ и шире.