Skip to content
Мр Младен Матовић

Ванредни професор

Младен Матовић је рођен 15. 1. 1980. године. Титулу магистра из области Методике општег музичког образовања стекао је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, гдје тренутно предаје у звању ванредног професора (Методика општег музичког образовања 1-4 и Методика општег музичког образовања I-II). Већ пуних двадесет година година професионално је активан као музички педагог, композитор и хорски диригент. Аутор је, коаутор, рецензент и музички уредник већег броја објављених научних и стручних радова, те приручника, зборника аранжмана и школских уџбеника.

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Умјетничко-теоријске дисциплине

Компоновао је више од три стотине наслова умјетничке, примијењене и популарне музике, а посебну пажњу посветио је ауторском опусу за дјецу. Аутор је званичне мировне химне UNICEF-а „Dona nobis pacem“ („Дај нам мир“), првог мјузикла за дјецу у РС „Петар Пан“, те аутор музике и текста химне Републике Српске „Моја Република“.

Редовни је члан и представник Републике Српске и Босне и Херцеговине у Свјетском хорском савјету (World Choir Council) - највишем струковном тијелу свјетске хорске асоцијације Interkultur, које окупља етаблиране хорске диригенте и композиторе из осамдесет земаља свијета. Од 2004. године умјетнички је руководилац Женског камерног хора „Бањалучанке“ са којим је освојио велики број награда, те остварио значајне резултате на интернационалној сцени. Од 2016. до 2019. године обављао је дужност потпредсједника Асоцијације композитора и музичких стваралаца у БиХ. Један је од утемељивача и водитељ пројекта фестивала дјечијег музичког стваралаштва „Мали композитор“, јединог дјечијег фестивала са упориштем у званичном Наставном плану и програму за основну школу, који се у партнерству са УНИЦЕФ-ом организује у Бањој Луци од 2007. године.

До сада је као аутор и диригент учествовао на преко педесет музичких фестивала у земљи и иностранству ( Аустрија, Холандија, САД, Мађарска, Шпанија, НР Кина, Малта, Њемачка, Бугарска, Пољска, Јужноафричка Република, Бјелорусија, Италија, Румунија, Грчка, Црна Гора, Хрватска...) освојивши укупно 48 награда. 

Добитник је и више друштвених  признања међу којима су најзначајнија Плакета Града Бања Лука, Орден Његоша II реда и Златна значка Културно просвјетне заједнице Србије за дугогодишњи стваралачки допринос у ширењу културе и развоју културних дjелатности.