Skip to content
Мр Немања Марјановић

Доцент, гостујући професор

Немања Марјановић је рођен 1976. године у Београду. Почео је да свира виолу 1991. године у класи професорке Татјане Петровић, у музичкој школи Станковић. Допломирао је и магистрирао на факултету Музичке уметности у Београду, у класи проф. Дејана Млађеновића, а тренутно је студент докторских студија на Универзитету уметности у Београду.
Постдипломске студије је завршио и у Мадриду, на високој школи за музику Kраљица Софија (Есцуела Супериор де Мусица Реина Софиа), у класи реномираног свјетског соло виолисте Зерар Kосеа, у чијој класи је магистрирао као студент генерације на катедри и примио лично диплому од Њеног Kраљевског Височанства Рине Софије.

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Репродукција музике - Виола

Kао солиста, усавршавао се на мајсторским курсевима код Јурија Башмета, Нобуко Имаи, Пол Нојбауера, Огњана Станчева и др.

Специјализацију за гудачки квартет похађао је код Рајнера Смида (виолинисте Хаген квартета) и проф. Велтера Левина, са академије Џулијард из Њујорка.

У области камерне музике, усавршавао се код Марте Гуљјас, Елгара Неболсина, Захара Брона, Цујуши Цуцумија, Петера Франкела, Пола Готонија, Рудолфа Баршаија, Дмитрија Башкирова, Џејми Мартина, Радована Влатковића, Наталије Саховскаје и Хозе Лујс Гарсије Асенсија и многих других.

Kао солиста, учествовао је на свим значајним домаћим фестивалима, БЕМУС, НОМУС, Мокрањчеви дани, Мермер и Звуци, ОKТОХ, Трибина композитора, и могих других, такође и на страним фестивалима, као сто су Сантандер, Сламатино и др.

Наступао је у Аустрији, Шпанији, Мађарској, Русији, Италији, Холандији, Мексику и  многим другим земљама.

Добитник је прве награде на Интернационалном конкурсу Петар Kоњовић, у три етапе.

Kао солиста, наступао је са оркестрима: Симфонијски оркестар РТС-а, са ансамблом Станислав Бинички, камерним оркестром Орфеј, Бањалучком филхармонијом, са KГО Душан Сковран, чији је био петогодишњи члан на мјесту соло виоле, са KГО Kорнелије, где је такође дјеловао као соло виола, и уједно један од оснивача истог.

Био је члан Kвинтета Скарлати у Мадриду са којим је наступао по Шпанији и Италији, и са којим је издао ЦД за Сони Класик.

Тренутно дјелује као доцент на Факултету музичке уметности у Београду, и на Академији умјетности у Бањој Луци, на катедри за гудачке инструменте, група виола.