Skip to content
Мр Стојан Бојић

Асистент

Биографија: Стојан Бојић рођен је у Бањој Луци 1991. године. Средњу музичку школу завршио је у Бањој Луци, одсјек музички извођач-хармоникаш у класи проф. Дамира Јованића, након чега уписује академске студије на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву у класи проф. др Зорана Ракића. Захваљујући систему размјене студената Стојан је провео пет мјесеци школујући се на Државном институту за културу и умјетност у Белгороду у Русији у класи професора Михаила И. Шарабарина. Дипломирао је 2014. године на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву у класи проф. др Зорана Ракића са просјечном оцјеном 9,61. Исте године уписује магистарске студије на познатој Руској музичкој академији „Гњесини“ у Москви у класи заслужног умјетника Руске Федерације, професора Јурија А. Сидорова. Магистрирао је 2016. године успјешно изведеним умјетничким реситалом и одбраном магистарске дисертације на тему „Дјела за хармонику у стваралаштву Дражана Косорића“. Одбраном рада на тему „Формирање оригиналног академског репертоара у Босни и Херцеговини на примјеру Дражана Косорића“ и изведеним умјетничким реситалом, у јуну 2018. године, завршио је трећи циклус студија у класи проф. Јурија А. Сидорова и стекао квалификацију „Умјетник највише квалификације. Професор (предавач) стручних дисциплина у области стваралаштва у високим школама“. Други и трећи циклус студија Стојан је завршио са свим одличним оцјенама и оствареним просјеком од 10.00. Тренутно је студент треће године докторских студија на Филолошко-умјетничком факултету у Крагујевцу.

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Репродукција музике - хармоника

У току свог музичког образовања у средњој школи и на академији учествовао је на многобројним фестивалима, концертима и такмичењима, гдје је освојио велики број награда и признања како у Босни и Херцеговини тако и у иностранству. Запажене наступе имао је такође и на такмичењима “Citta di Castelfidardo” у Италији (Кастелфидардо, 2009), Свјетском трофеју хармонике у Португалу (Албуфеира, 2009), Свјетском купу у Кини (Шангај, 2011), и Италији (Сполето, 2012) и Међународном такмичењу „Бајан и бајанисти“ у Русији (Москва, 2015).

Поред освојених награда и признања на такмичењима и фестивалима на којима је Стојан учествовао, пар пута био је награђиван и од стране Министарства просвјете и културе, за постигнуте високе резултате на истим такмичењима. Добитник је такође и награде за „Најбољег младог истраживача првог циклуса студија у Републици Српској“ (Фестивал науке и технологије, Бања Лука, 2014), те „Златни цвијет младости“ за високо постигнуте резултате у области културе и умјетности (Лакташи, 2014).

Стојан Бојић је више пута био активни учесник семинара код најеминентнијих професора хармонике: Радомира Томића из Србије, Бориса Ленка из Словачке, Мике Ваиринена из Финске, те Јурија Шишкина из Русије. Присуствовао је такође предавањима и семинарима најпознатијих савремених композитора и извођача на хармоници: Јевгенија Дербенка (Русија), Александра Скљарова (Русија), Владимира Зубицког (Украјина), Франка Анђелиса (Француска), Бориса Јегорова (Русија), Ђорђа Делароле (Италија), Артјома Њижњика (Украјина), Фридриха Липса (Русија), Вјачеслава Семјонова (Русија), Горка Хермозе (Шпанија), Виктора Новикова (Русија) и Петри Маконена (Финска)

Стојан Бојић води активну концертну дјелатност. Наступао је на великом броју концерата, како соло тако и у разним камерним саставима и оркестрима, у Босни и Херцеговини, Србији, Црној Гори, Хрватској, Словенији, Аустрији, Грчкој, Чешкој, Кини и Русији. Као предавач одржао је низ стручних семинара из области хармонике у музичким школама широм Босне и Херцеговине. Учествовао је и у раду стручног жирија на такмичењима у Босни и Херцеговини, Србији, Русији и Аустралији.

 

Од септембра 2018. године, Стојан Бојић запослен је као професор хармонике у Музичкој школи „Владо Милошевић“ Бања Лука – Лакташи. Од академске 2021/2022. године изабран је у звање асистента на Академији умјетности у Бањој Луци за ужу умјетничку област Репродукција музике – хармоника.