Skip to content
Mр Жељка Јованић

Виши умјетнички сарадник

Жељка Јованић (1983, Загреб) завршила је клавирски и теоретски одсјек у СМШ ,,Мокрањац” у Београду, у класи проф. Жељке Воркапић. У средњој школи била је ђак генерације и најбољи дипломац на одсјеку за клавир. Дипломирала је и магистрирала у класи проф. Невене Поповић, на Академији умјетности у Бањој Луци са највишом оцјеном. Током школовања је учествовала на многим такмичењима, концертима, семинарима и културним манифестацијама.
Усавршавала се на мајсторским курсевима код проф. Александра Шандорова, Константина Богина, Наташе Вељковић, Арбо Валдме.

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Репродукција музике - Клавир

Наступала је у Музичкој галерији Коларчеве задужбине, Атријуму Народног музеја у Београду, сали Руског дома, сали Београдске филхармоније, сали „Мокрањац“, Банском двору у Бањој Луци, сали КЦ „Градишка“, Галерији Културног центра Београд, Свечана сала Дома Војске Југославије, Музичкој академији у Сарајеву и другим. Као солиста наступала је са оркестром ВЈ ,,Станислав Бинички”.

Члан је клавирског дуа L`arte у оквиру којег је наступала на великом броју концерата и фестивала. Њихова извођења са концерата емитована су на државном радију БиХ, као и на „Драгстору 202“ озбиљне музике.

Такође, дуги низ година сарађује са виолинисткињом Лидијом Бојиновић са којом је одржала концерте широм земље.

Тренутно ради на Академији умјетности у Бањој Луци као виши умјетнички сарадник-корепетитор на катедри за гудаче и дуваче.