Skip to content
Соња Бобрек Савић, ма

Виши умјетнички сарадник

Соња Бобрек Савић је рођена 1990. године у Бањој Луци. Своје музичко образовање започела је са осам година у Музичкој школи „Владо Милошевић“ у Бањој Луци у класи професора Сергеја Вјермеља. Основну и средњу музичку школу завршава у класи проф. Бранке Кузмановић.
У току школовања освојила је бројне награде: специјална и четири прве награде (клавир соло) и друга награда (клавирски трио) на републичким такмичењима музичких школа у РС. У категорији клавирски дуо освојила је двије прве награде на Републичком такмичењу музичких школа и прву награду на Међународном такмичењу у Трстенику (Србија). Проглашена је за ученика генерације у средњој музичкој школи.
Године 2009. уписује Академију умјетности у Бањој Луци, музички одсјек, Катедра за клавир, у класи проф. Невене Поповић.

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Репродукција музике - Клавир

Освојила је низ награда на међународним такмичењима у категорији клавирски дуо („Даворин Јенко“ у Београду 2010. године - трећа награда; „Бањалучки бијенале“ 2010. и 2012. године - прва награда; „Слобомир“ Бијељина 2011. године - прва награда).

У децембру 2010. године, у великој сали Коларчеве задужбине у Београду, уз пратњу оркестра Удружених академија умјетности из Бање Луке, Београда и Сарајева извела је „Концерт у ц-молу за два клавира и оркестар“ Ј. С. Баха.  Исти концерт је изведен у априлу 2011. године, у концертној сали Културног центра „Бански двор“, у оквиру манифестације „Дани Владе С. Милошевића“.

Два пута је учествовала на фестивалу „Nei suoni dei luoghi“ (Италија, 2011. и 2013. године).

У децембру 2012. године уз пратњу гудачког оркестра АУБЛ је извела дјело за флауту, кларинет и гудачки оркестар уз пратњу клавира „Rapsodie negre“ Ф. Пуланка.

У децембру 2014. године уз пратњу Симфонијског оркестра АУБЛ, изводи Концерт ѕа клавир и оркестар К: 414 В. А. Моцарта, а исто дјело изводи на концертима у Бањој Луци и Градишци у априлу 2015. године уз пратњу Бањалучке филхармоније.

У јуну 2016. године уз пратњу Симфонијског оркестра АУБЛ изводи дјело „Метохијске скице“ Мирослава Штаткића, писано за кларинет, клавир и гудачки оркестар.

Дипломирала је у јулу 2013. године на Катедри за клавир музичког одсјека Академије умјетности у Бањој Луци у класи професора мр Арсена Чаркића, а у истој класи je у октобру 2018. године завршила и мастер студије. 

Иза себе има велики број јавних наступа: као соло извођач, члан камерних састава, те као корепетитор.

Соња Бобрек Савић је вишегодишњи стипендиста Фонда „Др Милан Јелић” и носилац Златне плакете - признања за најбољег дипломираног студента Универзитета у Бањој Луци за школску 2012/2013. годину.

Као професор клавира била је запослена у Музичкој школи „Владо Милошевић” 2013. године, а од 2014. године ради као умјетнички сарадник – корепетитор на музичком одсјеку Академије умјетности у Бањој Луци.