Uspjeh studenta AUBL Mihajla Đorđevića

Na Internacionalnom gitarskom festivalu u Sarajevu – SIGF koji se održavao 06-10.04.2017. godine, student Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci Mihajlo Đorđević (klasa - prof. Zoran Krajišnik) je osvojio drugo mjesto (prvo nije dodjeljeno). Mihajlo Đorđević se takmičio u 5. kategoriji (nema starosne granice) koja se odvijala u dvije etape.

alexander swete

 

Održana pres konferencija povodom "Dana Vlade S. Miloševića 2017"

Danas, 6. aprila 2017. godine, s početkom u 12 časova, u Kamernoj sali Akademije umjetnosti održana je pres konferencija kojom su profesori Akademije predstavili ovogodišnji program.
Manifestacija se ove godine održava 18. put, u aprilu mjesecu, povodom godišnjice rođenja jednog od najvećih kompozitora, etnomuzikologa i pedagoga Vlade S. Miloševića. 
Učesnici konferencije su bili prof. dr Sanda Dodik, v.d. dekana Akademije umjetnosti, te profesori mr. Saša Pavlović, Jasna Grahovac MA, mr Branka Radošević-Mitrović, dr Luka Kecman, kao i Milica Stojaković (portparol kompanije m:tel koja tradicionalno pomaže ovu manifestaciju). Za ovu godinu su najavili bogat kulturno-umjetnički sadržaj, te pozvali sve poštovaoce muzičke, ali i drugih vrsta umjetnosti da posjete izabrane kulturne događaje, od kojih mnogi ulaze u sastav kulturne ponude povodom obilježavanja dana grada Banja Luke.

„Dani Vlade S. Miloševića“ su događaj kulturnog, umjetničkog i edukativnog karaktera, i kao takav je prepoznatljiv u Bosni i Hercegovini i regionu, još od njegovog prvog održavanja 2000. godine. Program svečanosti će ove godine biti izveden u periodu od 10. do 28. aprila, u Kulturnom centru Banski dvor, Muzeju RS, Muzeju savremene umjetnosti RS, Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Narodnom pozorištu RS, te u Domu omladine i Dječijem pozorištu RS. Manifestacija će biti otvorena koncertom Kamernog orkestra Akademije umjetnosti, a tokom dana trajanja manifestacije, posjetioci će moći da uživaju u koncertima, reviji filmova studenata Akademije umjetnosti, pozorišnim predstavama, izložbama, promociji knjige, te (regionalno značajnom) naučnom skupu „Vlado S. Milošević: etnomuzikolog, kompozitor i pedagog“.
Budući da je Akademija umjetnosti u Banjaluci organizator manifestacije, v.d. dekana profesor Sanda Dodik istakla je da su, pored muzičkih sadržaja, u program uvrstili i događaje kojima bi se predstavio rad čitave akademije, odnosno sva tri studijska programa (studijski program muzičke umjetnosti, kao i dramskih i likovnih umjetnosti).
– Pored 12 sadržaja iz oblasti muzike, u program manifestacije uvršćene su i dvije studentske predstave, dvije izložbe, revija studentskih filmova i naučni skup, te nekoliko predavanja i jedna radionica. I ove godine fokus je na domaćim snagama – radu studenata i profesora Akademije umjetnosti, ali će se publici predstaviti i neka poznata imena iz regiona – navela je Sanda Dodik. Koncert novosadskog gudačkog kvinteta, koncert Marka Josifovskog i Vladimira Miloševića (FMU Beograd), duvački kvintet „Kalamos“ iz Zagreba i Hana Hajdarević iz Sarajeva koja će imati koncert na lauti - gosti su ovogodišnje manifestacije i veoma poznata imena u svijetu umjetničke muzike. Profesor Saša Pavlović najavio je sjajan program za „Veče Vlade S. Miloševića“ koje ove godine uključuje četiri izvrsna gudačka kvarteta i svjetsku premijeru pojedinih kompozicija. Dirigent koncerta kamernog orkestra, Branka Radošević- Mitrović, najavila je premijerna izvođenja djela kompozitora Vojina Komadine i Slobodana Kajkuta kao dio koncertnog programa. 
Ove godine je posebno značajno otvaranje studentskog pozorišta „Vlado Zeljković“ u kampusu Univerziteta, jer grad Banja Luka dobija novo pozorište. Scena na kojoj će se premijerno izvesti predstava „Kralj Ibi“ 26.04. je još uvijek u fazi opremanja, i publika će prvi put ući u novi prostor. 
Pored kompanije m:tel, manifestaciju su pomogli i AMUS, Elektrokrajina, Keksara Mira iz Prijedora, Banjalučka pivara i ostali prijatelji manifestacije. Novina je i to da „Dani Vlade S. Miloševića 2017“ imaju i humanitarni karakter. Posjetioci svih dešavanja će imati mogućnost da, po sopstvenom nahođenju, doniraju sredstva za liječenje teško oboljelih mališana Sofije Mićević i Milana Simetića, ubacivanjem priloga u kutiju koja će biti postavljena na ulazu u objekte u kojima se održavaju programske večeri.

IMG 6310

Programski Plakat B3 350x500 DVSM 01

 

Održani koncerti studenata klavira

15.02.2017. održan je koncert studenata klavira u kamernoj sali Akademije umjetnosti, u klasi Snježane Popović Vulete i asistenta Dejana Jankovića.
Nastupili su Aleksa Ruzičić, Hajrudin Muhić, Jovana Branković, Slaviša Đurić, i klavirski duo Snjezana Popović Vuleta i Željka Jovanić.
24.02. studenti su se predstavili i u Doboju, gdje su održali koncert u muzičkoj školi Markos Portugal.
Na programu su bila djela Rahmanjinova, Griga, Pulanka, Mocarta, Šopena, Baha, Skarlatija.
image 0 02 05 fe2aa9ea78e71434405f6aeabbaf6c67a16b8b971a4a4abb66ca15cc49fce580 V
20170224 1808440 1

Festival flautista u Valjevu

24.02.2017. godine, studentkinja treće godine odsjeka za flautu, Deana Simić osvojila je II nagradu na 19. festivalu flautista u Valjevu.

Konkurs Welcome Home

U okviru tradicionalnog  33. međunarodnog festivala Sarajevska zima 2017. raspisan je nagradni konkurs Welcome Home za grafičke dizajnere, profesionalce i studente koji tretira pitanja kretanje i migracije ljudi.

Welcome Home nagradni konkurs se odvijao u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH ULUPUBIH okviru Sarajevske zime, uz podršku Galerije Collegium artisticum, odnosno Centra za kulturu Kantona Sarajevo. Projekat istražuje lične utiske, izazvane socijalno-političkim uticajima i nastale kretanjem stanovništva, promenama mesta boravka, odlascima i povratcima, migracijom, egzilom, progonom, izmiještanjem ljudi iz konteksta formiranih lokacija i identiteta, kroz vizuelni komentar reduciran u ograničenu formu jednog medija – plakata koji relativno lako prelazi sa galerijskog zida u javnost ulice i multipliciranu javnost internetske mreže. U fokusu su ideje i prakse koje ovaj globalni društveni fenomen iskazuju vizuelnim sredstvima, znakovim i simbolima, u jednom od najpopularnijih formata grafičkog dizajna.

Na svečanom otvaranju koja je održano u ponedeljak, 27. februara u Galeriji Collegium artisticum u Sarajevu, student Milan Šikman je za svoj rad pod nazivom  Imigracije dobio drugu nagradu, a u uži izbor i priznanje za svoj rad student Damir Omić, obojica studenti treće godine studija na smjeru Grafički dizajn Akademije umjetnosti u Banjoj Luci što predstavlja kontinuitet učešća i nagrada na međunarodnim konkursima studenata Grafičkog dizajna.

Imigracije Milan Šikman
Welcome home Damir Omic
16997817 10211559816451657 5541238323488898280 n
16938593 10211559814931619 9174469240455089507 n
 

Strana 1 od 2