Skip to content

Јавни позив за избор идејног графичког рјешења илустрованог приказа слова азбуке

Јавни позив за избор идејног графичког рјешења илустрованог приказа слова азбуке

Министарство просвјете и културе Републике Српске је 2017. године покренуло кампању „Читајмо заједно“, чији је циљ развој, промовисање и популаризација књижевности и издаваштва, језика и писма, те младих домаћих умјетника. Ове године, пројекат се реализује у сарадњи са У.Г. Центар за визуелну умјетност Бања Лука. 

За 2022. годину, у складу са актуелном културном политиком, расписује се конкурс за студенте графичког дизајна чији ће радови бити приказани у јавном простору Републике Српске.

ЗАДАТАК КОНКУРСА:
Дизајнирати плакат са илустрованим приказом свих слова азбучног писма. Слова је могуће радити у свим техникама (илустрација, цртеж, слика, фотографија, рељеф...), без икаквих ограничења.

УСЛОВИ УЧЕШЋА:
1)    На конкурсу могу учествовати сви студенти графичког дизајна, свих година (укључујући и апсолвенте), Академије умјетности у Бањалуци, односно Академије ликовних умјетности у Требињу.
2)    Сви студенти који се одлуче на учешће своје радове конципирају у сарадњи са изабраним менторима.
3)    На конкурс се достављају радови настали током 2022. године, а који, према предложеном задатку конкурса, тематизују азбучна слова.

ТЕХНИЧКЕ СПЕЦИФИКАЦИЈЕ:
Сви изабрани радови ће бити изложени:
-    на билбордима (118.5x175 cm, 100 dpi),
-    сити лајтовима (400x300 cm, 15-30 dpi),
-    на изложби (70x100 cm, 300 dpi).

Радови у форми плаката у димензијама ова три формата треба да садрже назив кампање „Читајмо заједно“, назив и логотип Министарства просвјете и културе Републике Српске, назив и логотип Академије умјетности у Бањалуци и Академије ликовних умјетности у Требињу, те име и презиме аутора.

Радови се предaју у електронској форми, припремљени за штампу.
Векторска графика: PDF, CMYK, црна 100%, текст, уколико га има, претворити у криве... Растерска графика: JPG, CMYK, црна 100%,

НАГРАДЕ:
Сви изабрани радови ће, поред излагања и медијског присуства, бити и новчано награђени минималним износом од 500,00 КМ.

НАЧИН ПРИЈАВЕ:
Конкурсна рјешења, у електронској форми, је неопходно доставити ментору проф. Јелени Грубор, ма, те послати на сљедеће адресе:

v.kopanja@mp.vladars.net m.ponjavic@mp.vladars.net

РОК ЗА ПРИЈАВУ:
23. септембар 2022. до 12.00 часова