Skip to content

Позив на предавање „Дизајнерски активизам“

Позив на предавање „Дизајнерски активизам“

Позивамо вас на предавање „Дизајнерски активизам“ реномираног свјетског дизајнера Мирка Илића у Музеју савремене умјетности Републике Српске у суботу, 22. октобра у 13.00 часова. 
Број мјеста је ограничен. Пријаве за презентацију слати на event@euic.ba до 20. октобра 2022. 
Након предавања моћи ћете погледати међународну путујућу умјетничку изложбу најутицајнијих савремених графичких дизајнера „Толеранција“ на бањалучком шеталишту у улици Бана Милосављевића. Изложба ће бити отворена у 14 часова. 
Реализацију цјелокупног програма у Бањалуци подржава Европска унија у Босни и Херцеговини (EU Info Centar) поводом обиљежавања 2022. – Европске године младих.
О Мирку Илићу
Мирко Илић је свјетски признат графички дизајнер. Рођен у Бијељини, своје формативне године прводи у Југославији, а потом се сели у Америку гдје живи и ради посљедњих 36 година. 
Први стрип је објавио 1976. године, а био је уредник стрипа и илустрација у Студентском листу и часопису Полет, Током осамдесетих година XX вијека радио је за популарне ревије и недељнике Старт, Данас, Вијесник, Студио и др. Значајне дизајнерске радове остварио је у вријеме „Новог таласа“, илуструјући омоте популарних музичких албума  попут Прљавог казалишта, Бијелог дугмета и др. Дизајнирао је бројне филмске плакате и постере међу којима је најпознатији за филм „Ко то тамо пева” 1980. године. У САД-у је, између осталих, сарађивао с Њујорк Тајмсом и Tајмом, гдје је радио као умјетнички директор. 
Од 1995. у средишту Менхетна отвара свој властити дизајнерски студио Mirko Ilić Corp. у оквиру кога дјелује и данас. Објавио је десетак књига о дизајну самостално или у коауторству са писцем и новинаром Стивеном Хелером. Добитник је бројних награда и признања. Дјела су му заступљена у збиркама престижних свјетских музеја међу којима се издвајају Смитсонијан музеј у Вашингтону, МоМА у Њујорку и SFMоMA у Сан Франциску. Живи и ради у Њујорку.

*Фотографија преузета са BBC News на српском

Галерија

Погледајте доступне фотографије