Skip to content

Позив на свечано отварање изложбе дјела из Галерије Матице српске 22. септембра

Позив на свечано отварање изложбе дјела из Галерије Матице српске 22. септембра

Свечано отварање изложбе
КОЛЕКЦИЈА КАО ОГЛЕДАЛО
Модернизам у дјелима из Галерије Матице српске
у МСУРС
Четвртак, 22. септембар у 19.00 часова

Музеј савремене умјетности Републике Српске и Галерија Матице српске из Новог Сада представљају бањалучкој публици изложбу „Колекција као огледало. Модернизам у дјелима из Галерије Матице српске.“ Изложба представља 86 умјетничких дјела ‒ 75 слике, 7 скулптура и 4 графике ‒  и свеобухватно илуструје српску ликовну умјетност, њене узоре, опредјељења и домете од посљедњих деценија 19. вијека до средине 20. вијека. 
Овом изложбом наставља се успјешна сарадња између Галерије и Музеја која је резултирала низом различитих изложбених пројеката и едукативних програма у протеклој деценији. Изложба „Колекција као огледало.“ има посебан значај јер се реализује у години обиљежавања јубилеја 175 година од оснивања Галерије Матице српске.
У току прошле године ова репрезентативна изложба гостовала је у једној од најзначајнијих институција културе – Галерији Српске академије науке и умјетности (САНУ) у Београду,  а колико је била успјешна покaзује чињеница да је за само два мјесеца број посјетилаца износио око 50.000. 
Изложба „Колекција као огледало.“ представиће најистакнутије и најзначајније умјетнике српске ликовне сцене попут Уроша Предића, Паје Јовановића, Стеве Алексића, Ивана Табаковића, Надежде Петровић, Петра Добровића, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Петра Лубарде и др. Међутим, изложена су и дјела јавности мање познатих сликара који су својом дјелатношћу оставили траг у историји српске умјетности, али и колекцији Галерије Матице српске. Више информација преузмите овдје. 

Галерија

Погледајте доступне фотографије