Skip to content

Студенти Смјера за графички дизајн учествују у кампањи ,,Читајмо заједно"

Студенти Смјера за графички дизајн учествују у кампањи ,,Читајмо заједно"

Представљањем радова студената графичког дизајна двије академије, Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци и Академије ликовних умјетности у Требињу, који су дизајнирали плакате са илустрованим приказом слова азбучног писма, министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић озваничила је данас почетак овогодишње кампање „Читајмо заједно“.

Нагласила је да је у фокусу овогодишње кампање „Читајмо заједно“ указивање на важност заштите и кориштења ћириличног писма те промоција домаћих младих умјетника и дизајнера.

Студенти графичког дизајна Академије умјетности у Бањој Луци и Академије ликовних умјетности у Требињу позвани су у јуну мјесецу да, у оквиру кампање, дизајнирају плакат са илустрованим приказом свих слова азбучног писма. Укупно једанаест студената доставило је 16 рјешења, а у процесу коначне селекције у септембру мјесецу изабрано је дванаест рaдoвa десет студената, који ће током октобра бити приказани у јавном простору Републике Српске. Изабрани су радови студената са Академије умјетности у Бањој Луци: Анђеле Савић, Андрее Алексић, Катарине Ђаковић, Миње Кнежевић, Зоране Урумовић, Марка Шкрбића и Марка Томића (три рада), који су радили под менторством професора Јелене Грубор и Стефана Мијића, као и студената са Академије ликовних умјетности у Требињу: Исидоре Аћимовић, Саше Пешикана и Теодорe Бауковић, који су радили под менторством вишег асистента Игора Дутине и Милице Самарџић.

Министар Наталија Тривић истакла је да ће радови путем билборда и других простора за оглашавање бити изложени у јавном простору те представљени у форми изложбе кроз промоцију кампање „Читајмо заједно“ на штанду Републике Српске на овогодишњем Међународном сајму књига у Београду, који ће бити отворен 24. октобра.

„Као наставак овогодишње усмјерености кампање на промоцију и афирмацију ћириличног писма, сљедеће године биће расписан јавни позив за нове ћириличне фонтове, а с обзиром на недостатак довољног броја одговарајућих ћириличних фонтова у контексту графичког дизајна“, рекла је министар Наталија Тривић.

Виши асистент на Академији ликовних умјетности у Требињу Игор Дутина, као ментор студентима графичког дизајна са ове академије, захвалио је на доброј идеји и сарадњи те изразио задовољство радовима студената.

„Овдје писмо није само језик комуникације, него и средство ликовног изражавања, имамо плакате који су више умјетност, него примијењена умјетност и оне који су на трагу да постану функционални фонтови“, рекао је Дутина.

Ментор студентима бањалучке Академије умјетности Јелена Грубор, ванредни професор, рекла је да је ова кампања, у ствари, доказ да дизајн не само да мијења свијет, него и свијест око себе. Изразила је посебно задовољство због озбиљности насталих студентских радова, као и темељног приступа изради рјешења какво су студенти исказали током рада.

„Постоји начин да се наше културно насљеђе на нови начин прикаже у савременој ликовној пракси. Већина радова је посљедица плакатског третирања, али негдје је то и добар увод за све што можемо урадити касније. Сваки од радова је гафички идентитет за себе“, рекла је професорица Грубор.

Апсолвент на графичком дизајну на Академији умјетности у Бањој Луци Зорана Урумовић, ауторка једног од награђених рјешења, која се обратила у име студената, рекла је да је од изузетне важности за студенте да учествују у оваквим пројектима, јер је потребно више фонтова и визуелних рјешења како би се ћирилица могла користити у савременом дизајну.

Овогодишња кампања „Читајмо заједно“ реализована је у сарадњи са Центром за визеулену умјетност Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, а најбољих 12 рјешења студената графичког дизајна чине њену окосницу.

Кампању „Читајмо заједно“ спроводи Министарство просвјете и културе од 2017. године током октобра – мјесеца књиге, а с основним циљем промовисања и популаризације књижевности и издаваштва, културе читања и развоја читаличке публике, те језика и писма.

Поносни смо на студенте Смјера за графички дизајн који су, као и у ранијим приликама, дорасли задатку и представили квалитет свог рада кроз образовање на Академији умјетности УНИБЛ. Захваљујемо и Министарству просвјете и културе, те министру, др Наталији Тривић на срдачном пријему и изразито позитивним коментарима о радовима наших младих креативаца.

Галерија

Погледајте доступне фотографије