Skip to content

Сутра у Банском двору отварање изложбе ,,Све је било музика"

Сутра у Банском двору отварање изложбе ,,Све је било музика"

Поводом 50 година пјевачког и три деценије педагошког рада примадоне Радмиле Смиљанић, у Великом изложбеном салону Kултурног центра Бански двор, у сриједу 16. новембра са почетком у 19.00 часова биће отворена изложба ,,Све било је музика”. У склопу ове изложбене поставке, биће представљен успјешан умјетнички живот Радмиле Смиљанић, примадоне и педагога, те ће публика имати прилику да види бројне фотографије, програме, плакете и награде ове велике умјетнице.

Из Банског двора подсјећају како су на репертоару ове умјетнице били Верди, Чајковски, Брамс, Kорсаков, Глинка, Моцарт, Сметана, Пучини, Маскањи, Росини, а њен моћан глас отворио јој је врата значајних оперских кућа у свијету од Модене, Барселоне, Линца, Трста, Одесе, Таљина, Рима, Беча, Прага, Солуна, Брна, Мајнца па до Сијетла гђе је наступила у „Пиковој дами” са Регином Ресник, „Балу под маскама” са Ђорђом Занканаром. Партнери су јој били Пласидо Доминго, Марио дел Монако, Хозе Kарерас, Ђузепе ди Стефано и многи други. 

Изложба се организује у сарадњи са Музејом Народног позоришта у Београду, а ауторка поставке Драгица Гаћеша обухватила је значајне стваралачке моменте и драге успомене сопрана Радмиле Смиљанић, обиљежавајући 50 година њеног пјевачког и три деценије педагошког рада.