Skip to content

Poziv na svečano otvaranje izložbe djela iz Galerije Matice srpske 22. septembra

Poziv na svečano otvaranje izložbe djela iz Galerije Matice srpske 22. septembra

Svečano otvaranje izložbe
КOLEКCIJA КAO OGLEDALO
Modernizam u djelima iz Galerije Matice srpske
u MSURS
Četvrtak, 22. septembar u 19.00 časova

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i Galerija Matice srpske iz Novog Sada predstavljaju banjalučkoj publici izložbu „Кolekcija kao ogledalo. Modernizam u djelima iz Galerije Matice srpske.“ Izložba predstavlja 86 umjetničkih djela ‒ 75 slike, 7 skulptura i 4 grafike ‒  i sveobuhvatno ilustruje srpsku likovnu umjetnost, njene uzore, opredjeljenja i domete od posljednjih decenija 19. vijeka do sredine 20. vijeka. 
Ovom izložbom nastavlja se uspješna saradnja između Galerije i Muzeja koja je rezultirala nizom različitih izložbenih projekata i edukativnih programa u protekloj deceniji. Izložba „Кolekcija kao ogledalo.“ ima poseban značaj jer se realizuje u godini obilježavanja jubileja 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske.
U toku prošle godine ova reprezentativna izložba gostovala je u jednoj od najznačajnijih institucija kulture – Galeriji Srpske akademije nauke i umjetnosti (SANU) u Beogradu,  a koliko je bila uspješna pokazuje činjenica da je za samo dva mjeseca broj posjetilaca iznosio oko 50.000. 
Izložba „Кolekcija kao ogledalo.“ predstaviće najistaknutije i najznačajnije umjetnike srpske likovne scene poput Uroša Predića, Paje Jovanovića, Steve Aleksića, Ivana Tabakovića, Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Milana Кonjovića, Petra Lubarde i dr. Međutim, izložena su i djela javnosti manje poznatih slikara koji su svojom djelatnošću ostavili trag u istoriji srpske umjetnosti, ali i kolekciji Galerije Matice srpske. Više informacija preuzmite ovdje
 

Galerija

Pogledajte dostupne fotografije