Skip to content
Весо Совиљ, ма

Редовни професор

Весо Совиљ, рођен 1954. године у Завољу код Кључа, дипломирао на Факултету ликовних уметности у Београду 1981. године. Био је један од најактивнијих прогресивних умјетника млађе генерације осамдесетих година на умјетничкој сцени Београда и бивше Југославије.

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Сликарство

Самостална изложба која га је позиционирала као једног од значајнијих младих умјетника је била под називом „Свечаност мотрења“, у галерији Студентског културног центра у Београду, 1984. године.

У постратном периоду у Бањој Луци међу првим професорима учествује у оснивању и развоју Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци. Дугогодишњи је професор на предмету Сликања и цртања, код којег је дипломирао и магистрирао велики број студената. Већина тих студената су данас активни учесници обликовања ликовне сцене и савремене умјетности у Републици Српској, Босни и Херцеговини и региону.

Редовни је професор на катедри Сликарства и Интеремедијалне умјетности. У својој умјетничкој каријери излагао је на великом броју колективних и самосталних изложби од којих се издвајају: Млади 80, Салон Музеја савремене уметности, Београд; Априлски сусрети, Галерија Студентског културног центра, Београд; XII бијенале младих југословенских умјетника, Модерна галерија, Ријека; Скок у страну, Умјетничка галерија БиХ, Сарајево; VII дубровачки салон, Умјетничка галерија, Дубровник; VI београдско тријенале југословенске уметности, Београд; Источни сусједи, Културни центар Бабел, Утрехт, Холандија; Међупростор, Културни центар Београд, Србија; „Изузетности“ Музеј Савремене умјетности РС, Бања Лука; „Изолација“ Бански двор Културни центар; АЦБ галерија Будимпешта и друге.

Добитник је више награда за свој рад од којих се издвајају: Награда XIII бијенала младих југословенских умјетника Ријека, 1985; Награда VII дубровачког салона, Дубровник, 1987; Награда „Душан Симић“ изложба ДЛУ Бања Лука, 1988; Награда за цртеж Фонда Милић од Мачве за развој ликовне културе у Републици Српској, 1994; Први добитник годишње награде „Јован Бијелић“ УЛПУ РС, 1996.