Мр Младен Миљановић, награђен у Марибору за умјетнички рад "Дидактички зид"

Мр Младен Миљановић, професор Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци награђен је у Марибору за умјетнички рад ”Дидактички зид”. Награда “Бели Апхроид” за најбољи уметнички рад на изложби “Напета садашњост" у Кибли у Марибору, приређеној у оквиру међународног пројекта "Risk Change", додjељена је умјетнику Младену Миљановићу, за пројекат “Дидактички зид”, који се састоји од просторне инсталације и приручника.

“Истраживањем и анализом активистичких пракси и њиховом апропријацијом у савремену уметност, Миљановићев рад представља неочекивану јукстапозицију монументалних мермерних плоча и ефемерних цртежа (налик слепим мапама, какве често користе кријумчари). Рад се може видети као епилог социјалних и миграционих политика ЕУ, које више охрабрују приватне иницијативе него што проналазе системска решења заснована на солидарности. Рад се бави уобичајеним замкама реторике савремене мигрантске политике и испитује тренутни третман миграната. Уметник заузима храбру позицију – прилично ретку у данашњој друштвеној клими, па обезбеђује практичан водич групама људи које одбијају власти већине земаља чланица ЕУ, а у њиховим институцијама поставља мраморни споменик као симболичну опомену на егзистенцијалну драму миграната”, навео је жири награде “Бели Апхроид”, која је додељена четврти и последњи пут у оквиру међународног пројекта "Risk Change" (2016-2020).

121

The Didactic Wall Handbook image2

Позив за студенте СПДУ / Фондација Конрад Аденауер

Представништво Фондације Kонрад Аденауер у БиХ позива све заинтересиране студенте Академије сценских умјетности Универзитета у Сарајеву и Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци да се са својом идејом пријаве за учешће у стварању омнибус филма на тему:

„Шта теби значи БиХ?“

и да свој приједлог и разрађен концепт предају надлежном професору до 17.2.2020. године.

Детаље позива преузмите овде, пријавни образац се налази на сљедећем линку.

Потписан меморандум о сарадњи између Академије умјетности и Kинотеке Српске

Меморандум о сарадњи између Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци и Kинотеке Републике Српске, који је потписан у петак, 10.01.2020. године, омогућиће студентима завршне године филмске режије на Академији да учествују на конкурсу и освоје награде за филмски сценарио.

Меморандум су потписали декан Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци Санда Додик и директор Kинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић, а потписивању је присуствовала и помоћник министра за културу Српске Тања Ђаковић. Проф. Додик је рекла да ће ова сарадња омогућити да дође до изражаја и буде системски подржан велики таленат студената филмске режије.“Наш посао је да школујемо младе, талентоване будуће умјетнике, те да им омогућимо да остваре контакт са установама и организацијама које ће им бити подршка у даљем раду”.Она је појаснила да је Меморандумом предвиђено да за студенте завршних година филмске режије буде организован дводневни камп на којем ће моћи да представе своје сценарије, а комисија да изабере три најбоља који ће бити новчано награђени и филмски снимљени до краја септембра.

“Награде су 5.000. 4.000 и 3.000 KМ, а филмови ће бити промовисани на фестивалу који се одржава у октобру”, рекла је проф. др Санда Додик.

Лаловић је рекао да Kинотека Српске већ дуги низ година за студенте глуме, филмске режије и продукције из региона организује филмски кампус. “Меморандум који смо данас потписали допринијеће томе да се наши студенти подробније упознају и укључе у тај процес, јер на основу њега биће награђена три најбоља сценарија, за шта је новац обезбиједило Министарство просвјете и културе Републике Српске”, навео је Лаловић.

Ђаковићева је рекла да ће Меморандум допринијети афирмацији младих, талентованих, неафирмисаних умјетника, те да има вишеструк значај. Она је навела и да Меморандум доприноси једном од циљева Стратегије развоја културе, у правцу стварања високог квалитета умјетничке продукције и професионализације. “Један од важнијих потенцијала Републике Српске је млад кадар, којем треба дати прилику да покаже таленат и умијеће, те да добијемо афирмисаног умјетника, који ће представљати Српску”, нагласила је Ђаковићева.

Она је напоменула да је у достизању тог циља неопходно јаче повезивање образовних институција, које школују младе таленте и установа културе које су ту да би представиле све што се ствара и ради у области културе Републике Српске.

Srn2020 1 10 114024 0 1024x768

Отварање изложбе радова студената 4. године Сликарства

Позивамо вас на изложбу радова студената 4. године Сликарства у класи мр Радослава Тадића, доцента. Свечано отварање је у сриједу, 25.12.2019. године у 18.00 часова, у изложбеном простору Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Izložba SADA resize

 

Страна 1 од 2