Студенти Академије умјетности награђени на Сарајево филм фестивалу

/uploads/attachment/vest/9222/sarajevo_film_festival__2_.jpg

Студенти Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци Саша Kарановић и Сара Радусиновић, награђени су на недавно одржаном Сарајево филм фестивалу (СФФ)

Наиме, они су награђени од стране Удружењa филмских радника БиХ, а које је и ове године у склопу Сарајево филм фестивала додијелило награде за најбоља студентска остварења у претходној години студентима који су будућност наше филмске индустрије.

Тако је жири за додјелу награде одлучило да награда за најбољи босанскохерцеговачки студентски филм и KисаKес награда, припадну Саши Kарановићу са Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци за филм ,,Kостакурта (Бајка о Сатанкрајини)”.

„Одлука за главну награду била је врло једноставна и једногласна. Јасно је да се ради о формираном редитељу врло аутентичне естетике, чије ћемо професионалне филмове с радошћу ишчекивати. За добро режиран филм, који у свој магични и помјерени свијет хипнотички увлачи гледаoце награда за најбољи бх. студентски филм и KисаKес награда иду Саши Kарановићу за филм ,,Kостакурта (Бајка о Сатанкрајини)“, наведено је у образложењу стручног жирија. 

Специјална награда жирија припала је Сари Радусиновић са Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци за филм ,,Нисам овдје’’.

„За енергичан и амбициозан портрет урбане свакодневнице и дилема једне генерације, који се с много нијанси и бриге бави својим ликовима, те зрео приступ режији, који је посвећен комуникацији идеје с публиком без самодопадљивости и ђачке претенциозности, што чини филм јаким и допадљивим специјална награда жирија иде Сари Радусиновић за филм ,,Нисам овдје“..., каже се у образложењу. 

Специјално признање жирија иде Анвару Нијемчевићу за филм "Нит је ведро, нит' облачно" са Sarajevo Film Academy.

Жири за додјелу ових награда чинили су: редитељ Амра Мехић, директор KисаКес фестивала и директор Међународног фестивала независног филма у Истанбулу Арија Алтиоклар и редитељ Невен Самарџија.

25. Сарајево Филм Фестивал је одржан  од 16. до 23. августа. Ријеч је о фестивалу који је израстао у међународни филмски фестивал са посебним фокусом на регију Југоисточне Европе  захваљујући којем филмови, таленти и будући пројекти из регије доспијевају у центар пажње међународне филмске јавности. Сарајево филм фестивал служи као заједничка платформа за филмски бизнис читаве регије, постављајући високе стандарде у фестивалској организацији, филмској промоцији и презентацији у Југоисточној Европи.

 • /uploads/attachment/vest/9222/sarajevo_film_festival__1_.jpg

ОТВОРЕН ЕРАСМУС+ КОНКУРС ЗА МОБИЛНОСТ СТУДЕНАТА НА КОНЗЕРВАТОРИЈУМУ “GIUSEPPE TARTINI’’ У ТРСТУ, ИТАЛИЈА

ЕРАЗМУС+

КЉУЧНА АКЦИЈА 1 – КРЕДИТНА МОБИЛНОСТ

Позив за стипендирану студентску мобилност на Конзерваторијуму „Giuseppe Tartini“ у Трсту, Италија

http://www.conservatorio.trieste.it

Конкурс је отворен за Студенте Академије умjетности Универзитета у Бањој Луци, Студијски програм музичке умјетности, на основним академским и мастер студијама

Мјеста су расписана за максимално 4 студента

Трајање конкурса: 26.8 – 9.9.2019.

Рок за подношење пријава: 9.9.2019. до 12:00 часова

Трајање мобилности:  (2 семестрa, зимски и љетни)

Почетак мобилности: новембар 2019.

Завршетак мобилности: јул 2020.

Документација за пријаву кандидата:

 • Мотивационо писмо на енглеском језику (1-2 странице)
 • Биографија студента на енглеском језику (користити модел Europass   https://europass.cedefop.europa.eu/en/documents/curriculum-vitae/templates-instructions), примјер попуњеног обрасца погледајте овде.
 • Увјерење о завршеним основним студијама или копија дипломе уколико је кандидат посједује, са достављеним просјеком оцјена (за студенте мастер студија)
 • Увјерење о положеним испитима (Transcript of Records) на енглеском језику, те просјек оцјена положених испита, примјер попуњеног обрасца погледајте овде.
 • Доказ о знању језика – обавезан минималан ниво знања енглеског језика и/или италијанског језика је Б1 у складу са европским референтним оквиром
 • Снимак у трајању до 25 минута (доставити на компакт диску или путем линка cloud/youtube). Студенти композиције достављају партитуру у pdf формату, а за музичку теорију и педагогију као и етномузикологију је довољно уверење о положеним испитима.
 • умјетничке референце (копије диплома с такмичења и сл...)
 • Писмо препоруке од предметног наставникана енглеском језику
 • попуњен пријавни лист (Student application form), примјер попуњеног обрасца погледајте овде.
 • попуњен уговор о учењу (Нigher education learning Agreement for studiesng Agreement for studies), примјер попуњеног уговора погледајте овде.

Пријаве се подносе путем информационог система е студент. За сва додатна питања обратити се академском координатору за међународну размјену студената и особља доц. др ум. Дејану Јанковићу путем мејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Након завршетка конкурса, пријаве кандидата које прођу техничку провјеру и евалуацију од стране институционалних Еразмус + координатора и комисије на матичном факултету/универзитету, биће достављене на Конзерваторијуму „ Giuseppe Tartini“ у Трсту, који одлучује о коначној селекцији кандидата.

Мјесечни износ стипендије: 850 EUR плус 180 EUR за трошкове пута

УСПЈЕХ СТУДЕНАТА СМЈЕРА ГРАФИЧКИ ДИЗАЈН АКАДЕМИЈЕ УМЈЕТНОСТИ У БАЊОЈ ЛУЦИ

На свечаном отварању изложбе 8. Свјетско бијенале студентског плаката у организацији Академије уметности у Новом Саду која је отворена у сриједу, 20. фебруара  2019. године у галерији Kултурна станица ”Свилара” у Новом Саду уврштени су радови садашнњих и бивших студената смјера Графички дизајн Академије умјетности  у Бањој Луци. У конкуренцији од преко 2.200 радова студената из цијелог свијета на изложби су презентовани радови студената Стефана Мијића, Данијела Јанковића, Дамира Омића, Милене Ивић и Теодора Терзића, а у ужи избор су ушли и плакати Нине Нинковић, Ане Грубор и Северина Kесића. На отварању изложбе свој осврт на улогу и значај Свјетског бијенала студентског плаката је дао и проф. др Синиша Видаковић са Академије умјетности у Бањој Луци. Изложба са 8. Свјетског бијенала студентског плаката ће традиционално бити представљена бањалучкој публици у оквиру програма ”Дана Владе С.Милошевића 2019” у априлу мјесецу ове године.

Више информација као и изабрани радови студената се могу виђети на сајту 8. Свјетског бијенала студентског плаката.

http://www.studentbiennial-ns.com/2018/index2018.php?kojaStranica=Selected%20for%20exhibition

Bienalle Poster 2019

2.Slika 2 sa otvaranja

3.Slika 3 sa otvaranja

Добродошли на Академију умјетности УНИБЛ

У Камерној сали Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци одржан је Први академски час. Студенте су поздравили и обратили им се, декан Академије умјетности проф. др Санда Додик, продекан за наставу мр Марио Ћулум, ванр.проф., продекан за међународну сарадњу мр Младен Миљановић,ванр. проф., шеф СПЛУ мр Горица Милетић-Омчикус ред. проф., шеф СПДУ Драшко Гајић МА, ванр. проф., и шеф СПМУ Јасна Граховац, МА, доцент.

Webp.net resizeimage 6

 

 

Страна 1 од 2