21. јун Свјетски дан музике

Webp.net resizeimage 1

 

Као и претходних осам година, Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци обиљежава ,,Свјетски дан музике'' 21.06.2019. године. Свјетски дан музике почео је да се прославља 1982. године, на иницијативу француског министарства културе и већ пуних 37 година прославља се у више од 100 земаља свијета. Напомињемо да је Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци 2010. године званично ,,уписала'' град Бањалуку у један од 400 градова у свијету који обиљежавају овај дан.

Током цијелог дана, планирамо да кроз велики број јавних наступа професора и студента Академије умјетности, те бројних других учесника, на више различитих локација у Бањој Луци и у различитим терминима, учинимо да се музика поново чује и са оних мјеста са којих људи обично не могу да је чују.

У реализацији програма учествују студенти и професори Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, представници Конфуцијевог института, Полицијски оркестар МУП-а РС, учениции професори музичке школе „Владо Милошевић“ из Бања Луке, мјешовити хор ,,Кастратоника'', Градски тамбурашки оркестар и плесни студио ,,ПОИНТ''.

Наступи су планирани на више локација у Бањој Луци: у улици Веселина Маслеше (Господској улици), aтријуму зграде Градске управе, Академији наука и умјетности Републике Српске, згради Владе Републике Српске, просторијама хуманитарног удружења ,,Дуга'', вртићима „Наташа“ и ,,Коцкица'', алеји у Кампусу Универзитета у Бањој Луци, просторијама Академије умјетности, итд.

18. Годишња изложба студентских радова студената Академије умјетности Универзитетау Бањој Луци

Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци организује завршну изложбу студентских радова, која ће се одржати 19.06.2019. године у Универзитетском граду са почетком у 20.00 часова

Webp.net resizeimage 31

 

Годишња изложба радова студената Академије умјетности у знаку хуманости

Годишња изложба радова студената студијског програма ликовних умјетности Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци ове године има хуманитарни карактер.

Отварање изложбе која се ове године организује 18. пут, планирано је за сриједу, 19. јуна 2019. године, у 20.00 часова испред зграде Академије умјетности.

Средства која ће се овом приликом прикупити од продаје студентских радова биће уплаћена за помоћ истраживачком раду на усавршавању лијека за Лафорину болест. Репродукције графика и фотографија ће се продавати по симболичној почетној цијени од пет конвертибилних марака.

Позивамо све наставнике, сараднике, студенте и административно особље Универзитета у Бањој Луци да присуствују овом догађају и купе радове јер на тај начин помажу ову хуманитарну акцију.

Иначе, ова изложба је један од најважнијих умјетничких догађаја које традиционално организује Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци, и то је јединствена прилика да се на једном мјесту виде радови студената сликарства, графике, графичког дизајна и интермедијалних умјетности, а најбољи од њих биће и награђени.

Пројекција документарног филма „Лица Лафоре“

Исте вечери, у 21.00 час, на платоу испред Филозофског факултета биће приказан и документарни филм „Лице Лафоре“, аутора Дениса Бојића. Ријеч је о филму који говори о борби бањолучке породице Гајић за проналазак лијека за Лафорину болест.

Свечана промоцијија дипломираних студената Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци

Свечана промоција дипломираних студената Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци одржаће се 20. јуна 2019. године са почетком у 11.00 часова у Камерној сали Академије умјетности.

 

Списак дипломираних студената основних и мастер студија.

УПИС НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

 

Конкурс 12. јуна, пријемни испити 1. јула

 

УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ 30    

На заједничком колегијуму ректора Универзитета у Бањој Луци и Универзитета у Источном Сарајеву, одржаном 30. маја 2019. године, одлучено је да конкурс за упис студената у прву годину првог, другог и трећег циклуса студија у академској 2019/2020. години на јавним високошколским установама, буде објављен 12. јуна 2019. године у дневним листовима „Глас Српске“ и „Еуроблиц'“, као и на интернетским страницама јавних Универзитета у Републици Српској.

На сједници колегијума, одржаној у просторијама Ректората Универзитета у Бањој Луци, одлучено је да пријем докумената буде од 17. до 28. јуна 2019. године, док ће се пријемни испити полагати 1. јула у 9.00 часова.

Кандидати који успјешно положе пријемни испит и стекну право уписа на прву годину студија, могу се уписати од 8. до 12. јула 2019. године.

Други уписни рок организоваће организационе јединице које у првом року не упишу планирани број студената.

Како је одлучио заједнички колегијум, планирано је да конкурс у другом уписном року буде објављен 21. августа, док ће се пријем докумената обавити од 26. августа до 6. септембра 2019. године. Пријемни испити су планирани 9. септембра 2019. године, а упис примљених студената је од 16. до 20. септембра.

Други и трећи циклус студија

Конкурс за упис студената на други  и трећи циклус студијабиће отворен од 12. јуна до 16. октобра 2019. године. Ранг-листе кандидата биће објављене 21. октобра 2019. године.

Колегијум је разговарао и о другим актуелним темама из области високог образовања.

Најава уписа нове генерације студената на УНИБЛ

Webp.net resizeimage 19

Обавјештавају се сви заинтересовани кандиати за упис на прву годину студија на Универзитету у Бањој Луци, да ће конкурс за упис студента за сва три циклуса студија бити објављен 12. јуна 2019. године у дневним новинама и на интернет страници Универзитета (www.unibl.org).

Како је прописано Академским календаром, пријем докумената је од 17. до 28. јуна 2019. године, док ће се пријмени испити полагати 01. јула ове године.

Канадидати који успјешно положе пријемни испити и стекну право уписа на прву годину студија, уписати се могу од 08. до 12. јула 2019. године.

Други уписни рок организоваће организационе јединице које у првом року не упишу планирани број студената. Према Академском календару планирано је да се други уписни рок реализују у периоду од 21. августа до 20. септембра 2019. године.

Конкурс за упис биће објављен 21. августа, док ће се пријем докумената обавити од 26. августа до 06. септембра 2019. године. Пријемни испити су планирани 09. септембра 2019. године, а упис примљених студената је од 16. до 19. септембра.

Кандидати приликом пријаве могу конкурисати на два или више студијских програма, с тим да право уписа могу остварити само на једном од изабраних студијских програма, а у складу са одобреним бројем студената на појединим студијским програмима.

Поступак уписа студената високошколска установа спроводиће у складу са својим актима који су уређени услови, спровођење испита за упис и рангирање кандидата на студијске програме.

У наредном периоду биће познато и колико се студената у академској 2019/20. години уписује на прву годину студија на свим циклусима студија.

Основне информације о Универзитету у Бањој Луци

Тренутно на Универзитету студира око 17.000 студената из свих крајева Републике Српске, али и из иностранства. До сада је  дипломе основних студија стекло 43.044 студената, 835 студената мастер студија, 1.437 магистара и 697 доктора наука.

Настава се изводи на 17 факултета/академији, на укупно 64 студијска програма првог циклуса студија, 71 програму другог циклусу, те на 12 студијских програма трећег циклус студија. Међу студијским програмима другог и трећег циклуса постоје и комбиновани мултидисциплинарни студијски програми које заједнички изводи више факултета нашег Универзитета, као и студијски програми које наш Универзитет организује у сарадњи са другим универзитетима. 

Већина факултета Универзитета у Бањој Луци налази се у два кампуса, смјештена недалеко од обала ријеке Врбас, у непосредној близини центра града. У кампусима се налазе студентски домови са ресторанима, спортским теренима, студентским клубовима и Универзитетским рачунарским центром.

Универзитет у Бањој Луци располаже са свим неопходним просторним капацитетима почевши од учионица и амфитеатара, преко читаоница и библиотека, до лабораторија и рачунарских сала. Укупна површина учионица износи око 16.000 м2, а лабораторијског простора око 10.000 м2. Већина учионица опремљена је видео-пројекторима и рачунарима за приказивање дигиталних наставних садржаја. Универзитет располаже са 20 рачунарских сала са 24-часовним приступом интернету. Библиотеке располажу са преко 200.000 књига, а претплаћене су на 75 научних часописа.

Више информација о Универзитету погледајте овдје.

Додатне информације о факултетима/академији у саставу Универзитета у Бањој Луци налазе се овдје.

Страна 1 од 3