:

Потписан меморандум о сарадњи између Академије умјетности и Kинотеке Српске

Меморандум о сарадњи између Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци и Kинотеке Републике Српске, који је потписан у петак, 10.01.2020. године, омогућиће студентима завршне године филмске режије на Академији да учествују на конкурсу и освоје награде за филмски сценарио.

Меморандум су потписали декан Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци Санда Додик и директор Kинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић, а потписивању је присуствовала и помоћник министра за културу Српске Тања Ђаковић. Проф. Додик је рекла да ће ова сарадња омогућити да дође до изражаја и буде системски подржан велики таленат студената филмске режије.“Наш посао је да школујемо младе, талентоване будуће умјетнике, те да им омогућимо да остваре контакт са установама и организацијама које ће им бити подршка у даљем раду”.Она је појаснила да је Меморандумом предвиђено да за студенте завршних година филмске режије буде организован дводневни камп на којем ће моћи да представе своје сценарије, а комисија да изабере три најбоља који ће бити новчано награђени и филмски снимљени до краја септембра.

“Награде су 5.000. 4.000 и 3.000 KМ, а филмови ће бити промовисани на фестивалу који се одржава у октобру”, рекла је проф. др Санда Додик.

Лаловић је рекао да Kинотека Српске већ дуги низ година за студенте глуме, филмске режије и продукције из региона организује филмски кампус. “Меморандум који смо данас потписали допринијеће томе да се наши студенти подробније упознају и укључе у тај процес, јер на основу њега биће награђена три најбоља сценарија, за шта је новац обезбиједило Министарство просвјете и културе Републике Српске”, навео је Лаловић.

Ђаковићева је рекла да ће Меморандум допринијети афирмацији младих, талентованих, неафирмисаних умјетника, те да има вишеструк значај. Она је навела и да Меморандум доприноси једном од циљева Стратегије развоја културе, у правцу стварања високог квалитета умјетничке продукције и професионализације. “Један од важнијих потенцијала Републике Српске је млад кадар, којем треба дати прилику да покаже таленат и умијеће, те да добијемо афирмисаног умјетника, који ће представљати Српску”, нагласила је Ђаковићева.

Она је напоменула да је у достизању тог циља неопходно јаче повезивање образовних институција, које школују младе таленте и установа културе које су ту да би представиле све што се ствара и ради у области културе Републике Српске.

Srn2020 1 10 114024 0 1024x768