:

Докторски умјетнички пројекат Борјане Мрђе "Декоративна сопства"

Купить СНПЧ А7 Кемерово, оперативная доставка

Серијом радова под називом ”Декоративна сопства” у медију слике, цртежа, видео инсталације, те израдом специфичних објеката, Борјана Мрђа периспитује комплексне односе матри-линија и идентитета, културе, митолошких конструкција и глобалистичких идеја, кроз сучељавање материјалних, формалних, етичких и метафизичких својстава тканине/одјеће.

Текстил није тек практична тканина уско повезана са прекривањем тијела, текстил је предмет културе у дубокој вези са конструисањем идентитета у личном и глобалном простору. Тканина/одјећа је виђена као мјесто непрекидних присвајања и прилагођавања, циркулација и размјена, као и непрегледни извор архетипског. Покушајем реконструкције/деконструкције одјеће/хаљине без тијела, дигиталним и класичним методама, те творењем хибридних површина рециклажом одјеће и избјељивањем одјеће, Борјана Мрђа поставља питање улоге аутентичног „тијела“, субјекта и простора индивидуалног при творењу универзалних појавности и вриједности унутар специфичних географско-временских и архитектонских локуса.

Идентитет не може обитавати у једном предмету, а одјећа је љуштура једне од бројних фаза настанка идентитета. Одјећа је мјесто колективних инскрипција, она је мјесто сусрета са другим идентитетима и спољњим утицајима као и мјесто непрекидног самопотврђивања, утврђивања интерног интегритета. Идентитет носи предмете (одјећу) као својеврсну кожу, а како се он надраста и трансформише, периодично се покрива новом одјећом. Одјећа увијек остаје на нивоу колективног јер јој индивидуа/личност константно измиче идући ка сопственом ”центру”, ка апстрактном себи, остављајући је увијек на површини, за собом… као одбачена огледала у којима је индивидуа сачувала један од својих многих одраза на путу према сопству.

plakat borjana