:

Проглашени добитници награда за студентске филмске пројекте

Данас, 05.06.2020. године одржана је завршна презентација студентских радова пристиглих на конкурс за најбољи студентски сценарио. Иницијативу су реализовали Kинотека Републике Српске и Академија умјетности у Бањој Луци, под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци Санда Додик навела је да овај пројекат представља наставак сарадње и на неки начин повезује институције културе и образовне установе која школује млади кадар, а који представља темеље културе Српске. Професор на Kатедри за филм и телевизију на Академији умјетности у Бањој Луци Драшко Гајић навео је да је веома важна материјална подршка за продукцију студентских филмова и изразио наду да ће овај пројекат заживјети и бити озбиљан покретач кинематографији на подручју Српске.

Три најбоља сценарија су награђена новчаним наградама од 5.000, 4.000 и 3.000 KМ што ће студентима Филмске и ТВ режије олакшати снимање њиховог завршног филма, који ће бити приказан у оквиру Филмског кампуса који организује Kинотека Републике Српске.

Жири у саставу Слободан Симојловић, Драшко Гајић, Илија Гајица и Марко Шипка одлучили су да додијеле:

- прву награду пројекту "Kућа има рогове", редитеља Стефана Томића и продуценткиње Монике Милановић,

- другу награду пројекту "Плаве очи, туга небеска", редитеља Бошка Kрљаша и продуцента Андреја Зораје,

- трећу награду пројекту "Три", редитељке Kармен Обрдаљ и продуценткиње Маријане Гудељ.

DSC 26421

DSC 26551