:

Давид Мастикоса МА, виши асистент

David Mastikosa foto1

Давид Мастикоса (1992, БиХ) је босанскохерцеговачки композитор млађе генерације. Основне и мастер студије завршио је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци у класи проф. Татјане Милошевић Мијановић. На истој Академији 2015. године добија звање асистента, а потом 2020. и вишег асистента на Kатедри за музичку теорију и педагогију. Kомпозиције Давида Мастикосе одликује јединствен и препознатљив умјетнички израз. Добитник је више награда за музику, од којих се посебно издваја награда за најбољу музику за савремени филм, коју му је додијелио British Council Ukraine у сарадњи са Довженко-Центр, у фебруару 2020. Поред награде Универзитета у Бањој Луци за остварене међународне резултате, истакнути рад и постигнућа у научно-истраживачкој ђелатности и умјетничком раду, Давид је носилац и награде Града Бања Лука – младима, за допринос развоју културе у граду.
Након што се музика Давида Мастикосе појављује на интернационалној сцени, он добија поруџбине значајних умјетника и музичких фестивала. Њагову музику изводе умјетници и ансамбли попут: Бартоломеј Станковић (клавир), Sauro Berti (бас кларинет), Саша Мирковић (виола), Андреа Николић (виолина), Stockholm Saxophone Quartet, Ensemble Metamorphosis, Кalamos квинтет, Загребачки солисти, Загребачки ансамбл флаута, Новосадски дувачки квинтет, Бањалучка филхармонија, Brass UL AG и др. Аутор је више од 70 различитих композиција које су изведене на фестивалима и манифестацијама широм свијета, од којих се издвајају: Дани Владе С. Милошевића (БиХ), Vareš Classic Festival (БиХ), Фестивалис Друскоманија (Литванија), Свјетски дан музике (САД) и Albanova (Белгија).
Мастикоса је један од најактивнијих босанскохерцеговачких композитора филмске и позоришне музике. Аутор је музика за вишеструко награђиване документарне филмове Лица Лафоре и Дјеца Дениса Бојића, који су снимани у продукцији Радио Телевизије Републике Српске. Поред документарних филмова, активно пише музику за кратке и анимиране филмове, те музику за позориште. Давид тренутно похађа другу годину докторских студија композиције у класи проф. Александре Вребалов, на Академији уметности Универзитета у Новом Саду. Вишегодишњи је стипендиста Фонда „Др Милан Јелић“. Ексклузивни издавач Давидове музике је холандски Donemus (Donemus| Publishing House of Conteporary Classical Music). Мастикоса је алумниста француске школе за таленте Académie musicale de Villecroze. Живи, ради и ствара у Бања Луци.