Dragana Purković Macan MA, vanredni profesor

Dragana Purkovic Macan foto1

Uža umjetnička oblast Pozorišna režija
Predmeti: Scenografija i kostimografija 1,2,3,4,5,6 , Scenografija 1 i 2 , Кostima ,maska i šminka 1 i 2 .

Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Univerzitet umetnosti u Beogradu na Odseku scenografije 2001. godine . Doktorant je na Dramskim i audio -vizuelnim umetnostima Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu .
Zaposlena je kao scenograf u Narodnom pozorištu Republike Srpske od 2001. godine.
U zvanje docenta je izabrana na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci 2011. godine.
Autor je 85 pozorišnih scenografija , 16 kostimografija , 5 scenografija igranih filmova , 3 scenografije TV serija , većeg broja scenografija televizijskih emisija i javnih događaja , dizajnirala je 10 izložbenih postavki . Predstave u kojima je bila autor scenografije su se izvodole u profesionalnim pozorištima Srbije, Francuske, Rusije, SAD-a , Austrije, Rumunije , Hrvatske , Slovenije , Makedonije , Crne Gore i Bosne i Hercegovine.
Dobitnica je nagrada :
Sterijina nagrada za najbolje scenografsko ostvarenje za predstavu ŠVAJCARSКA , Sterijino pozorje , Novi Sad 2018. godine ,
Nagrada za vizuelni identitet za predstavu NAŠI DANI , Dani Zorana Radmilovića Zaječar 2018. godina ,
Nagrada Ardalion za najbolju scenografiju za predstavu ČETRNAESTA , Jugoslovenski pozorišni festival , Užice 2014. godina ,
Nagrada za najbolju scenografiju za predstavu URNEBESNA TRAGEDIJA , Susreti pozorišta , Brčko 2015. godina ,
Nagrada za najbolju scenografiju za predstavu ČETRNAESTA , Susreti pozorišta , Brčko 2013. godina ,
Nagrada za najbolju scenografiju za predstavu RADNIČКA HRONIКA, Susreti pozorišta , Brčko 2011. godina ,
Nagrada za najbolju scenografiju za predstavu SVETI GEORGIJE UBIVA AŽDAHU , Susreti pozorišta , Brčko 2006. godina ,
Nagrada za najbolju scenografiju za predstavu BAN PRVI , Festivak BiH drame , Zenica 2004. godina .

 

mr Dejan Trkulja, vanredni profesor

Dejan Trkulja foto1

Dejan Trkulja je rođen 1984. godine u Banjoj Luci. Nižu i srednju muzičku školu završio je u rodnom gradu u klasi profesora Borisa Dukića. Kao srednjoškolac osvaja prve nagrade na republičkim takmičenjima 2001. i 2003. godine.

Diplomirao je i magistrirao na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, na odsjeku za klarinet, u klasi profesora Nikole Srdića. Trenutno je apsolvent doktorskih umjetničkih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Kao solista, uz pratnju orkestra Akademije umjetnosti, pod dirigentskom palicom Branke Radošević Mitrović, nastupio je u koncertnim salama Beograda, Sarajeva i Banjaluke izvodeći djela W.A. Mozart-a, C. Saint Saens-a, A. Copland-a, G.Ph. Telemann-a, K.Babića, S.Kajkuta.

Učestvovao je u snimanju kompakt diska sa kompozicijama Vlade S. Miloševića u produkciji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, te je za tu priliku premijerno snimio kompoziciju Sevdalinka sa pijanistkinjom Timeom Hotić. Za austrisjku izdavačku kuću God Records snimio je kompoziciju Darkroom, kompozitora Slobodana Kajkuta.

Održao je solistički koncert u Beogradu (Galerija Kolarčeve zadužbine) sa pijanistkinjom Timeom Hotić, a koncerte u Banjoj Luci (Banski Dvor), Trebinju (Muzej Hercegovine), Bijeljini, Doboju i Gradišci sa pijanistkinjom Dunjom Janković sa kojom već duže vrijeme sarađuje na Katedri za duvačke instrumenete Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Član je orkestra Banjalučke filharmonije od 2010. godine, na mjestu prvog klarinetiste.

Od 2005. do 2010. godine bio je zaposlen na mjestu profesora klarineta u Muzičkoj školi Savo Balaban u Prijedoru, i za to vrijeme sa učenicima osvojio značajan broj nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Od 2010. godine radi na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, a trenutno je u zvanju vanrednog profesora na predmetima klarinet, metodika klarineta i orkestarske dionice.

David Mastikosa MA, viši asistent

David Mastikosa foto1

David Mastikosa (1992, BiH) je bosanskohercegovački kompozitor mlađe generacije. Osnovne i master studije završio je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u klasi prof. Tatjane Milošević Mijanović. Na istoj Akademiji 2015. godine dobija zvanje asistenta, a potom 2020. i višeg asistenta na Кatedri za muzičku teoriju i pedagogiju. Кompozicije Davida Mastikose odlikuje jedinstven i prepoznatljiv umjetnički izraz. Dobitnik je više nagrada za muziku, od kojih se posebno izdvaja nagrada za najbolju muziku za savremeni film, koju mu je dodijelio British Council Ukraine u saradnji sa Dovženko-Centr, u februaru 2020. Pored nagrade Univerziteta u Banjoj Luci za ostvarene međunarodne rezultate, istaknuti rad i postignuća u naučno-istraživačkoj djelatnosti i umjetničkom radu, David je nosilac i nagrade Grada Banja Luka – mladima, za doprinos razvoju kulture u gradu.
Nakon što se muzika Davida Mastikose pojavljuje na internacionalnoj sceni, on dobija porudžbine značajnih umjetnika i muzičkih festivala. Njagovu muziku izvode umjetnici i ansambli poput: Bartolomej Stanković (klavir), Sauro Berti (bas klarinet), Saša Mirković (viola), Andrea Nikolić (violina), Stockholm Saxophone Quartet, Ensemble Metamorphosis, Кalamos kvintet, Zagrebački solisti, Zagrebački ansambl flauta, Novosadski duvački kvintet, Banjalučka filharmonija, Brass UL AG i dr. Autor je više od 70 različitih kompozicija koje su izvedene na festivalima i manifestacijama širom svijeta, od kojih se izdvajaju: Dani Vlade S. Miloševića (BiH), Vareš Classic Festival (BiH), Festivalis Druskomanija (Litvanija), Svjetski dan muzike (SAD) i AlbaNova (Belgija).
Mastikosa je jedan od najaktivnijih bosanskohercegovačkih kompozitora filmske i pozorišne muzike. Autor je muzika za višestruko nagrađivane dokumentarne filmove Lica Lafore i Djec a Denisa Bojića, koji su snimani u produkciji Radio Televizije Republike Srpske. Pored dokumentarnih filmova, aktivno piše muziku za kratke i animirane filmove, te muziku za pozorište. David trenutno pohađa drugu godinu doktorskih studija kompozicije u klasi prof. Aleksandre Vrebalov, na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu. Višegodišnji je stipendista Fonda „Dr Milan Jelić“. Ekskluzivni izdavač Davidove muzike je holandski Donemus (Donemus | Publishing House of Contemporary Classical Music). Mastikosa je alumnista francuske škole za talente Académie musicale de Villecroze. Živi, radi i stvara u Banja Luci.

Borjana Mrđa Dragičević

Borjana Mrđa Dragicevic

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U umjetničkoj praksi bavi se različitim vrstama proizvodnje, upotrebe, značenja i pojavnosti tjelesne slike u vremenu i prostoru. Mediji koje koristi u ovom postupku su crtež, slika, objekat, video i instalacija. Predmeti koje predaje u svojstvu docenta na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci su Slikanje i Crtanje. Rođena je u Banjoj Luci gdje je završila osnovne studije i magisterij Slikarstva na istoj Akademiji. Trenutno pohađa doktorske studije iz oblasti Slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

U smislu međunarodnog i regionalnog umjetničkog angažmana izlaže samostalno i kolektivno od 2008. godine.  Odabrane izložbe su: Terminal 00, Ada Street Gallery, London (2008); Amazelab Art&Culture, Milan (2010); Not So Distant Memory, The Big Screen Project, New York (2011); Ms Dockville festival, Hamburg (2011); Not so distant memory, Delaware Center for the Contemporary Arts, Delaware (2011); Bring In Take Out Living Archive, Open Systems, Wien (2012); Arrivi e partenze,  Mole Vanvitelliana, Ancona (2012); The hesitating body, Deutsches Hygiene-Museum, Dresden (2013); 3 Generations of Women Artists Perform, Threshold – Concert Hall, Perth (2017), Balkan art, Robert Gordon University, Gray’s School of Art, Aberdeen (2017); Percepcije, Muzej savremene umjetnosti RS, Banja Luka (2019).

www.borjanamrdja.com

www.instagram.com/borjana_mrdja/ 

Predrag Solomun

Solomun 6a

PREDRAG SOLOMUN je vanredni profesor na užoj umjetničkoj oblasti Montaža na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Rođen je 1972. god. u Bosanskom Petrovcu, srednju Elektrotehničku školu je završio u Ključu 1991. godine. Pohađao je Ljetnu filmsku školu u Banjoj Luci 1998. godine u organizaciji Open Society i Bel Televizije. Godine 2000. upisuje studij montaže u klasi profesora Marka Babca na Televizijskom smjeru Akademije umjetnosti u Banjoj Luci gdje i diplomira 2004. god. Završio je master studije iz teorije dramskih umjetnosti i medija na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na kojem trenutno završava svoj doktorski studij iz iste oblasti.

Od 1997. do 2006. godine je radio kao montažer na Radio-televiziji Republike Srpske, te na Bel televiziji. Povremeno je radio za OSCE kao prevodilac te za Omladinski komunikativni centar Banjaluka kao voditelj Filmske i televizijske škole. Od 2005. godine radi kao asistent na predmetu Montaža na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, a od 2010. god. u svojstvu nastavnika na užoj umjetničkoj oblasti Montaža. Od 2010. do 2017. god. je obavljao dužnost prodekana za nastavu na Akademiji umjetnosti.

Jedan je od osnivača i potpredsjednik Asocijacije za vizualne umjetnosti FENIKS ART čiji je cilj da promovira filmsku kulturu, te da popularizira strip i fotografiju kao manje komercijalne vizualne umjetnosti. Direktor je programa Međunarodnog festivala animiranog filma BANJALUKA od 2008. godine. Član je Upravnog odbora Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine.

Učestvovao je u brojnim stručnim komisijama ispred Akademije umjetnosti kao i ispred Ministarstva prosvjete i kulture u vezi licenciranja studijskih programa vezanih za audio-vizualnu umjetnost, član je Komisije za odabir bosanskohercegovačkog kandidata za nagradu Oskar te je učestvovao u brojnim stručnim žirijima na filmskim festivalima. Objavio je veći broj stručnih i naučnih radova.

Od 1997. godine je radio na brojnim filmskim i televizijskim projektima od kojih se izdvajaju:

2020 – Kapanje na Kruševu Brdu, dokumentarni film;

2019 - Srna - dokumentarni film;

2017 – Moj posao, dokumentarni film;

2015 - Davno sam ti leg'o – dokumentarno-animirani film;

2015 - SARAJEVO 1914 - dugometražni dokumentarni film;

2011 - Da li namjeravate da me lažete? - kratki dokumentarni film;

2010 - Kapljica, dječji igrano-dokumentarni film;

2010 - Banja Luka moj grad, dokumentarni film (režija i montaža)

2009 - Tri dana Mračaja, dokumentarni;

2009 - Zločin u Drakuliću, Motikama i Šargovcu, dokumentarni

2008 - Velika rijeka, dokumentarni;

2008 - Dobri ljudi iz Dobrilovine, dokumentarni film;

2008 - Nikolice u Mednoj, dokumentarni film (režija i montaža);

2007 - Banja Luka otvoreni grad, dokumentarni (režija i montaža);

2006 - Dobrilovina, dokumentarni;

2005 - Ptice Bardače, dugometražni dokumentarni

2005 - Pecija, dokumentarno-igrani (režija i montaža);

2004 - Drobljenje tišine, dokumentarni;

Skender i Stojanka, dokumentarni (režija i montaža);

Odlazak šampiona, dokumentarni film (režija i montaža);

Branko golubijeg srca (režija i montaža);

Ora Et Labora, dokumentarni film (režija i montaža);

2003 – Pećine Republike Srpske, serijal dokumentarnih filmova;

Manastir Krka – dokumentarni film;

2002 – Svetilnici, dokumentarna serija;

Led, dokumentarni

2001 – Na dnu, dokumentarni (montaža);

Oči na oba svijeta, dokumentarni.

2000 – Naslijeđe i tradicija, igrano-dokumnetrana serija;

Neka bude šta bude,  televizijska drama.

Strana 1 od 3