Nagrada Nataši Glišić

Na  svečanoj Akademiji povodom 45. godina uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci, održanoj 7. novembra u 12.00 časova u Banskom dvoru, dodijeljena je Plaketa Univerziteta Dr Nataši Glišić, redovnom profesoru Akademije umjetnosti, za dugogodišnji uspješan rad na Univerzitetu i zapažene uspjehe u nastavnоm i naučnoistraživačkom radu. Plaketu je uručio rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin.

IMG 40231

Dr Nataša Glišić, redovni profesor Akademije umjetnosti, o priznanju koje joj je dodjeljeno:

Dodelom Plakete Univerziteta u Banjoj Luci, u godini u kojoj Univerzitet obeležava 45 godina uspešnog rada i razvoja, ukazana mi je velika čast. Za mene je ovo važan i svečan dan! Priznanje je znak poštovanja, ohrabrenje i nemerljiv podstrek, ali istovremeno i obaveza i odgovornost. Prepoznati su i nagrađeni rezultati rada i posvećenosti.
Oku nevidljivim nitima, u Plaketu su utkani svi moji učitelji, nastavnici i profesori od kojih sam učila svih ovih godina, svi pročitani tekstovi i ispisani redovi radova i knjiga, brojni časovi održani studentima Univerziteta u Banjoj Luci i Novom Sadu, ali i izlaganja na međunarodnim konferencijama na Univerzitetima u Helsinkiju, Stokholmu, Voriku, Ljubljani, na „Кarl Franc“ univerzitetu u Gracu, u Institutu za teatar u Barseloni, u Beču, u Rijeci, Beogradu, Mariboru ... pred stručnjacima iz oblasti studija pozorišta i književnosti, sve pod imenom Univerziteta u Banjoj Luci. Sklupčalo se tu mnogo vremena ukradenog druženju sa najmilijima, oduzetog od odmora i zabave, a posvećenog studentima, nastavi, nauci i istraživačkom radu. Arhivi i biblioteke, knjige i pozorišne predstave, istraživačka strast i pustolovina u koju nas ovaj posao neumitno vodi, otvaraju dijalog sa prošlošću i našim umetničkim i naučnim prethodnicima. Neretko su to susreti savremenog čitaoca naviklog na digitalni svet i plavičastu svetlost ekrena sa arhivskom ili pozorišnom prašinom nagomilanom na koricama knjiga ili rediteljskih primeraka rukopisa. Ovo nije samo reminiscencija romantičarskog zanosa i duha nekih davno minulih vremena, to je naša obaveza, odgovornost i misija u nastvanom procesu, u pripremi i oblikovanju mladih kreativnih ljudi - upoznavanje sa njihovim umetničkim i naučnim precima u profesijama za koje se školuju. Svakako u tom procesu su nezaobilazni i savremeni tokovi nauke i umetnosti koje pratimo i razvijamo potrebu za negovanjem kvaliteta i inovacija u nastavi, te podstičemo kreativost i kritičko mišljenja studenata.
Na polju naučnoistraživačkog rada predanim istraživanjem, pisanjem i konačno objavljivanjem radova, te učešćem na međunarodnim konferencijama zajedno sa profesorima, umetnicima i naučnicima iz oblasti studija pozorišta iz celog sveta, osim razmene mišljenja i iznošenja stavova iz neretko drugačijeg ugla, sticanjem i negovanjem kontakata koji ponekad prerastu u prijateljstava, Univerzitet u Banjoj Luci se pojavljuje na mapi priznatih svetskih univerziteta. Po povratku, obogaćena novim saznanjima našim studentima prenosim iskustva i spoznaje sa tih susreta.
Predstavljajući teatrološka viđenja u naučnim raddovima te kulturna i pozorišna ostvarenja iz našeg kraja sveta, uspostavljamo međunarodne kontakte, ali čuvamo i gradimo naš identitet u svetu.
Učešće na brojnim konferencijama razmena ideja, obrazovanje, nauka, kultura, umetnost pomažu i doprinose boljem razumevanju naroda i promociji sopstvenih naučnih dostignuća i kulturnih vrednosti, te oblikovanju međunarodnog imidža.
Imajući na umu sve prethodne dobitnike ovog priznanja njihove ostvarene nastavne i naučne rezultate i zasluge, potrudiću se da dostojno opravdam ukazanu čast i poverenje i u godinama koje dolaze.
I naposletku, ali ne po značaju, zavalnost dugujem svojim bivšim studentima, danas uvaženim kolegama koji su me kandidovali za ovo značajno priznanje, Akademiji umjetnosti koja je podržala predlog, i svakako Univerzitetu u Banjoj Luci što je prepoznao dosadašnja zalaganja, ostavrenja i rezultate.
Još jednom: najiskrenije hvala!

 

Nagrada Mladenu Miljanoviću

Nagrada 30. memorijala Nadežde Petrović u Čačku dodjeljena je redovnom rofesoru Akademije umjetnosti Mladenu Miljanoviću za video rad „Zvuci rodnog kraja“.

Mladen Miljanović portrait photo Dalibor Danilovic 2020 1

Žiri 30. memorijala Nadežde Petrović, koji čine kustos Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu Miroslav Кarić (predsjednik), umjetnički direktor Galerije savremene likovne umjetnosti u Nišu Milica Todorović i kustos i muzejski savjetnik u UG „Nadežda Petrović“ Dragana Božović, jednoglasno je odlučio da dodjeli nagradu Miljanoviću, nakon temeljnog pregleda i analize cjelokupne izložbe „Na Jug, na jug! Idemo na jug!“ selektorke Sarite Vujković, koja uključuje dela 30 umjetnika i umjetničkih grupa sa prostora bivše Jugoslavije i Bugarske.

Sounds of Homeland 3video documentation 5K video Greg Blakey 2018

 

Poziv za učešće na takmičenju za izradu vizuelnog rješenja

MyRight - Empowers people with disabilities, iz Sarajeva na osnovu Memoranduma o saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, objavljuje

Poziv za učešće na takmičenju za izradu vizuelnog rješenja na temu inkluzivno obrazovanje djece i mladih s invaliditetom studentima studijskog smjera Grafički dizajn Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Detaljnije informacije možete pogledati ovdje.

image001

Konkurs za upis studenata u prvu godinu III ciklusa studija u akademskoj 2020/2021. godini

Na osnovu odluke Odluke Senata Univerziteta u Banjoj Luci broj: 02/04-3.2463-26/20 od 29.10.2020. godine Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci raspisuje


К O N К U R S


za upis studenata u prvu godinu III ciklusa studija u akademskoj 2020/2021. godini na studijskom programu Muzička umjetnost, smjer Кamerna muzika za 3 (tri) samofinasirajuća studenta.


Visina školarine po akademskoj godini iznos 3.000,00 КM.


Кonkurs za upis studenata na treći ciklus studija, otvoren je do 03.11.2020. godine, do kada će kandidati moći predati svoje prijave.


Informacije o rangiranju prijavljenih kandidata, konačnoj rang-listi i rokovima za upis biće dostupne najkasnije do 06.11.2020. godine na internet stranici Akademije umjetnosti.

Strana 1 od 174