Mr Mladen Miljanović nagrađen u Mariboru za umjetnički rad ”Didaktički zid”

Mr Mladen Miljanović, profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjој Luci nagrađen je u Mariboru za umjetnički rad ”Didaktički zid”. Nagrada “Beli Aphroid” za najbolji umjetnički rad na izložbi “Napeta sadašnjost" u Кibli u Mariboru, priređenoj u okviru međunarodnog projekta "Risk Change", dodjeljena je umjetniku Mladenu Miljanoviću, za projekat “Didaktički zid”, koji se sastoji od prostorne instalacije i priručnika.

“Istraživanjem i analizom aktivističkih praksi i njihovom aproprijacijom u savremenu umjetnost, Miljanovićev rad predstavlja neočekivanu jukstapoziciju monumentalnih mermernih ploča i efemernih crteža (nalik slepim mapama, kakve često koriste krijumčari). Rad se može videti kao epilog socijalnih i migracionih politika EU, koje više ohrabruju privatne inicijative nego što pronalaze sistemska rješenja zasnovana na solidarnosti. Rad se bavi uobičajenim zamkama retorike savremene migrantske politike i ispituje trenutni tretman migranata. Umetnik zauzima hrabru poziciju – prilično retku u današnjoj društvenoj klimi, pa obezbeđuje praktičan vodič grupama ljudi koje odbijaju vlasti većine zemalja članica EU, a u njihovim institucijama postavlja mramorni spomenik kao simboličnu opomenu na egzistencijalnu dramu migranata”, naveo je žiri nagrade “Beli Aphroid”, koja je dodeljena četvrti i poslednji put u okviru međunarodnog projekta "Risk Change" (2016-2020).

121

The Didactic Wall Handbook image2

Poziv za studente SPDU / Fondacija Konrad Adenauer

Predstavništvo Fondacije Konrad Adenauer u BiH poziva sve zainteresirane studente Akademije scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci da se sa svojom idejom prijave za učešće u stvaranju omnibus filma na temu:

„Šta tebi znači BiH?“

i da svoj prijedlog i razrađen koncept predaju nadležnom profesoru do 17.2.2020. godine.

Detalje poziva preuzmite ovde, prijavni obrazac se nalazi na sljedećem linku. 

Potpisan memorandum o saradnji između Akademije umjetnosti i Kinoteke Srpske

Memorandum o saradnji između Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Kinoteke Republike Srpske, koji je potpisan u petak, 10.01.2020. godine, omogućiće studentima završne godine filmske režije na Akademiji da učestvuju na konkursu i osvoje nagrade za filmski scenario.

Memorandum su potpisali dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci Sanda Dodik i direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović, a potpisivanju je prisustvovala i pomoćnik ministra za kulturu Srpske Tanja Đaković. Prof. Dodik je rekla da će ova saradnja omogućiti da dođe do izražaja i bude sistemski podržan veliki talenat studenata filmske režije.“Naš posao je da školujemo mlade, talentovane buduće umjetnike, te da im omogućimo da ostvare kontakt sa ustanovama i organizacijama koje će im biti podrška u daljem radu”.Ona je pojasnila da je Memorandumom predviđeno da za studente završnih godina filmske režije bude organizovan dvodnevni kamp na kojem će moći da predstave svoje scenarije, a komisija da izabere tri najbolja koji će biti novčano nagrađeni i filmski snimljeni do kraja septembra.

“Nagrade su 5.000. 4.000 i 3.000 KM, a filmovi će biti promovisani na festivalu koji se održava u oktobru”, rekla je prof. dr Sanda Dodik.

Lalović je rekao da Kinoteka Srpske već dugi niz godina za studente glume, filmske režije i produkcije iz regiona organizuje filmski kampus. “Memorandum koji smo danas potpisali doprinijeće tome da se naši studenti podrobnije upoznaju i uključe u taj proces, jer na osnovu njega biće nagrađena tri najbolja scenarija, za šta je novac obezbijedilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske”, naveo je Lalović.

Đakovićeva je rekla da će Memorandum doprinijeti afirmaciji mladih, talentovanih, neafirmisanih umjetnika, te da ima višestruk značaj. Ona je navela i da Memorandum doprinosi jednom od ciljeva Strategije razvoja kulture, u pravcu stvaranja visokog kvaliteta umjetničke produkcije i profesionalizacije. “Jedan od važnijih potencijala Republike Srpske je mlad kadar, kojem treba dati priliku da pokaže talenat i umijeće, te da dobijemo afirmisanog umjetnika, koji će predstavljati Srpsku”, naglasila je Đakovićeva.

Ona je napomenula da je u dostizanju tog cilja neophodno jače povezivanje obrazovnih institucija, koje školuju mlade talente i ustanova kulture koje su tu da bi predstavile sve što se stvara i radi u oblasti kulture Republike Srpske.

Srn2020 1 10 114024 0 1024x768

Otvaranje izložbe radova studenata 4. godine slikarstva

Pozivamo vas na izložbu radova studenata 4. godine Slikarstva u klasi mr Radoslava Tadića, docenta. Svečano otvaranje je u srijedu, 25.12.2019. godine u 18.00 časova, u izložbenom prostoru Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Izložba SADA resize

 

Strana 1 od 2