21. jun Svjetski dan muzike

Webp.net resizeimage 1

 

Kao i prethodnih osam godina, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci obilježava ,,Svjetski dan muzike'' 21.06.2019. godine. Svjetski dan muzike počeo je da se proslavlja 1982. godine, na inicijativu francuskog ministarstva kulture i već punih 37 godina proslavlja se u više od 100 zemalja svijeta. Napominjemo da je Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci 2010. godine zvanično ,,upisala'' grad Banjaluku u jedan od 400 gradova u svijetu koji obilježavaju ovaj dan.
 
Tokom cijelog dana, planiramo da kroz veliki broj javnih nastupa profesora i studenta Akademije umjetnosti, te brojnih drugih učesnika, na više različitih lokacija u Banjoj Luci i u različitim terminima, učinimo da se muzika ponovo čuje i sa onih mjesta sa kojih ljudi obično ne mogu da je čuju.
 
U realizaciji programa učestvuju studenti i profesori Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, predstavnici Konfucijevog instituta, Policijski orkestar MUP-a RS, učenicii profesori muzičke škole „Vlado Milošević“ iz Banja Luke, mješoviti hor ,,Kastratonika'', Gradski tamburaški orkestar i plesni studio ,,POINT''.
 
Nastupi su planirani na više lokacija u Banjoj Luci: u ulici Veselina Masleše (Gospodskoj ulici), atrijumu zgrade Gradske uprave, Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, zgradi Vlade Republike Srpske, prostorijama humanitarnog udruženja ,,Duga'', vrtićima „Nataša“ i ,,Kockica'', aleji u Kampusu Univerziteta u Banjoj Luci, prostorijama Akademije umjetnosti, itd.

18. Godišnja izložba studentskih radova studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci organizuje završnu izložbu studentskih radova, koja će se održati 19.06.2019. godine u Univerzitetskom gradu sa početkom u 20.00 časova

Webp.net resizeimage 31

 

Godišnja izložba radova studenata Akademije umjetnosti u znaku humanosti.
 
Godišnja izložba radova studenata studijskog programa likovnih umjetnosti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci ove godine ima humanitarni karakter. 
 
Otvaranje izložbe koja se ove godine organizuje 18. put, planirano je za srijedu, 19. juna 2019. godine, u 20.00 časova ispred zgrade Akademije umjetnosti. 
Sredstva koja će se ovom prilikom prikupiti od prodaje studentskih radova biće uplaćena za pomoć istraživačkom radu na usavršavanju lijeka za Laforinu bolest. Reprodukcije grafika i fotografija će se prodavati po simboličnoj početnoj cijeni od pet konvertibilnih maraka. 
 
Pozivamo sve nastavnike, saradnike, studente i administrativno osoblje Univerziteta u Banjoj Luci da prisustvuju ovom događaju i kupe radove jer na taj način pomažu ovu humanitarnu akciju.
Inače, ova izložba je jedan od najvažnijih umjetničkih događaja koje tradicionalno organizuje Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, i to je jedinstvena prilika da se na jednom mjestu vide radovi studenata slikarstva, grafike, grafičkog dizajna i intermedijalnih umjetnosti, a najbolji od njih biće i nagrađeni.
 
Projekcija dokumentarnog filma  „Lica Lafore“
Iste večeri, u 21.00 čas, na platou ispred Filozofskog fakulteta biće prikazan i dokumentarni film „Lice Lafore“, autora Denisa Bojića. Riječ je o filmu koji govori o borbi banjolučke porodice Gajić za pronalazak lijeka za Laforinu bolest.
 

 

 

UPIS NOVE GENERACIJE

 

Konkurs 12. juna, prijemni ispiti 1. jula

 

УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊОЈ ЛУЦИ 30    

Na zajedničkom kolegijumu rektora Univerziteta u Banjoj Luci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, održanom 30. maja 2019. godine, odlučeno je da konkurs za upis studenata u prvu godinu prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u akademskoj 2019/2020. godini na javnim visokoškolskim ustanovama, bude objavljen 12. juna 2019. godine u dnevnim listovima „Glas Srpske“ i „Euroblic'“, kao i na internetskim stranicama javnih Univerziteta u Republici Srpskoj.
 
Na sjednici kolegijuma, održanoj u prostorijama Rektorata Univerziteta u Banjoj Luci, odlučeno je da prijem dokumenata bude od 17. do 28. juna 2019. godine, dok će se prijemni ispiti polagati 1. jula u 9.00 časova.
 
Kandidati koji uspješno polože prijemni ispit i steknu pravo upisa na prvu godinu studija, mogu se upisati od 8. do 12. jula 2019. godine.
 
Drugi upisni rok organizovaće organizacione jedinice koje u prvom roku ne upišu planirani broj studenata.
 
Kako je odlučio zajednički kolegijum, planirano je da konkurs u drugom upisnom roku bude objavljen 21. avgusta, dok će se prijem dokumenata obaviti od 26. avgusta do 6. septembra 2019. godine. Prijemni ispiti su planirani 9. septembra 2019. godine, a upis primljenih studenata je od 16. do 20. septembra.
 
Drugi i treći ciklus studija
 
Konkurs za upis studenata na drugi  i treći ciklus studijabiće otvoren od 12. juna do 16. oktobra 2019. godine. Rang-liste kandidata biće objavljene 21. oktobra 2019. godine.
 
Kolegijum je razgovarao i o drugim aktuelnim temama iz oblasti visokog obrazovanja.

 

Najava upisa nove generacije studenata na UNIBL

Webp.net resizeimage 19

Obavještavaju se svi zainteresovani kandiati za upis na prvu godinu studija na Univerzitetu u Banjoj Luci, da će konkurs za upis studenta za sva tri ciklusa studija biti objavljen 12. juna 2019. godine u dnevnim novinama i na internet stranici Univerziteta (www.unibl.org).
 
Kako je propisano Akademskim kalendarom, prijem dokumenata je od 17. do 28. juna 2019. godine, dok će se prijmeni ispiti polagati 01. jula ove godine.
 
Kanadidati koji uspješno polože prijemni ispiti i steknu pravo upisa na prvu godinu studija, upisati se mogu od 08. do 12. jula 2019. godine.
 
Drugi upisni rok organizovaće organizacione jedinice koje u prvom roku ne upišu planirani broj studenata. Prema Akademskom kalendaru planirano je da se drugi upisni rok realizuju u periodu od 21. avgusta do 20. septembra 2019. godine.
 
Konkurs za upis biće objavljen 21. avgusta, dok će se prijem dokumenata obaviti od 26. avgusta do 06. septembra 2019. godine. Prijemni ispiti su planirani 09. septembra 2019. godine, a upis primljenih studenata je od 16. do 19. septembra.
 
Kandidati prilikom prijave mogu konkurisati na dva ili više studijskih programa, s tim da pravo upisa mogu ostvariti samo na jednom od izabranih studijskih programa, a u skladu sa odobrenim brojem studenata na pojedinim studijskim programima.
 
Postupak upisa studenata visokoškolska ustanova sprovodiće u skladu sa svojim aktima koji su uređeni uslovi, sprovođenje ispita za upis i rangiranje kandidata na studijske programe.
 
U narednom periodu biće poznato i koliko se studenata u akademskoj 2019/20. godini upisuje na prvu godinu studija na svim ciklusima studija.
 
Osnovne informacije o Univerzitetu u Banjoj Luci
 
Trenutno na Univerzitetu studira oko 17.000 studenata iz svih krajeva Republike Srpske, ali i iz inostranstva. Do sada je  diplome osnovnih studija steklo 43.044 studenata, 835 studenata master studija, 1.437 magistara i 697 doktora nauka.
 
Nastava se izvodi na 17 fakulteta/akademiji, na ukupno 64 studijska programa prvog ciklusa studija, 71 programu drugog ciklusu, te na 12 studijskih programa trećeg ciklus studija. Među studijskim programima drugog i trećeg ciklusa postoje i kombinovani multidisciplinarni studijski programi koje zajednički izvodi više fakulteta našeg Univerziteta, kao i studijski programi koje naš Univerzitet organizuje u saradnji sa drugim univerzitetima. 
 
Većina fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci nalazi se u dva kampusa, smještena nedaleko od obala rijeke Vrbas, u neposrednoj blizini centra grada. U kampusima se nalaze studentski domovi sa restoranima, sportskim terenima, studentskim klubovima i Univerzitetskim računarskim centrom.
 
Univerzitet u Banjoj Luci raspolaže sa svim neophodnim prostornim kapacitetima počevši od učionica i amfiteatara, preko čitaonica i biblioteka, do laboratorija i računarskih sala. Ukupna površina učionica iznosi oko 16.000 m2, a laboratorijskog prostora oko 10.000 m2. Većina učionica opremljena je video-projektorima i računarima za prikazivanje digitalnih nastavnih sadržaja. Univerzitet raspolaže sa 20 računarskih sala sa 24-časovnim pristupom internetu. Biblioteke raspolažu sa preko 200.000 knjiga, a pretplaćene su na 75 naučnih časopisa.
 
Više informacija o Univerzitetu pogledajte ovdje.
 
Dodatne informacije o fakultetima/akademiji u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci nalaze se ovdje.

Strana 1 od 3