ОTVOREN ERASMUS+ KONKURS ZA MOBILNOST STUDENATA NA Gray’s school of art, Robert Gordon University, Aberdeen (Škotska)

OTVOREN ERASMUS+ KONKURS ZA MOBILNOST STUDENATA NA Gray’s school of art, Robert Gordon University, Aberdeen (Škotska)
 
ERAZMUS+
 
KLjUČNA AKCIJA 1 – KREDITNA MOBILNOST
 
Poziv za stipendiranu studentsku mobilnost na Gray’s school of art, Robert Gordon University, Aberdeen (Škotska)
 
Konkurs je otvoren za Studente Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Studijski program likovne umjetnosti, na osnovnim akademskim i master studijama
 
Mjesta su raspisana za jednog studenta
 
Trajanje konkursa: 2.12 – 10.12.2019.
 
Rok za podnošenje prijava: 10.12. do 12:00 časova
 
Trajanje mobilnosti: (1 semestar, ljetni)
 
Početak mobilnosti: 27. januar 2020
 
Dokumentacija za prijavu kandidata:
 
Motivaciono pismo na engleskom jeziku (1-2 stranice)
Biografija studenta na engleskom jeziku (koristiti model Europass   https://europass.cedefop.europa.eu/en/documents/curriculum-vitae/templates-instructions)
Uvjerenje o završenim osnovnim studijama ili kopija diplome ukoliko je kandidat posjeduje, sa dostavljenim prosjekom ocjena (za studente master studija)
Uvjerenje o položenim ispitima (Transcript of Records) na engleskom jeziku, te prosjek ocjena položenih ispita, Primjer u prilogu
Dokaz o znanju jezika – obavezan minimalan nivo znanja engleskog jezika je B1 u skladu sa evropskim referentnim okvirom
Portfolio radova
Pismo preporuke od predmetnog nastavnikana engleskom jeziku
 
Prijave se podnose putem informacionog sistema e student. Za sva dodatna pitanja obratiti se akademskom koordinatoru za međunarodnu razmjenu studenata i osoblja doc. dr um. Dejanu Jankoviću putem mejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..">Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..
 
Nakon završetka konkursa, prijave kandidata koje prođu tehničku provjeru i evaluaciju od strane institucionalnih Erazmus + koordinatora i komisije na matičnom fakultetu/univerzitetu, biće dostavljene na Gray’s school of art, Robert Gordon University, Aberdeen (Škotska), koji odlučuje o konačnoj selekciji kandidata.
 
Iznos stipendije za cijeli semestar: 3600 EUR

Predstavljeni žiri i program: Studentski filmovi iz cijelog svijeta za sedam dana u Banja Luci

DukaFest press 3 820x450

Posjetioce povratničkog izdanja DukaFesta očekuju projekcije 47 studentskih filmova iz cijelog svijeta, koji će biti prikazani u takmičarskom programu, i to 20 igranih i 27 dokumentarnih filmova, saopšteno je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.
 
U pitanju je selekcija od 1.561 filma iz čak 91 države, koliko ih je pristiglo na konkurs DukaFesta, koji će se nakon petogodišnje pauze održati sedmi put, i to od 21. do 24. novembra u Gradskom pozorištu Jazavac u Banjaluci.  
 
– Što se tiče revijalnog filmskog programa, njega čini selekcija animiranih i filmova studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, koji će biti podijeljen u dva bloka po 90 minuta. Drugi dio revijalnog programa činiće promocija diptiha knjiga „Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017“ i „The Best Serbian Films of the 21st Century“, u izdanju Filmskog centra Srbije, koje zajednički potpisuju Đorđe Bajić, Zoran Janković i Ivan Velisavljević te prezentacija dramskog odsjeka Akademije srednjoškolcima, što nas posebno raduje – naveli su organizatori.
 
Na konferenciji je predstavljen i žiri ovogodišnjeg DukaFesta, koji čine Saša Hajduković, reditelj i profesor režije na Akademiji te reditelji Nemanja Ćeranić i Vladimir Tagić, inače bivši učesnici DukaFesta.
 
DukaFest organizuju Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Udruženje za podsticaj i razvoj kulture i umjetnosti KROV, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Banjaluka, dok je glavni sponzor festivala kompanija m:tel.
 
– Što se tiče Grada Banjaluka, mi pružamo finansijsku, resursnu i logističku podršku festivalu. Možemo slobodno reći da DukaFest i nakon pauze nastavlja da bude ambasador Banjaluke i Republike Srpske, u svakom pogledu. O tome govori i ogroman broj prijava, a po tome što su stigle iz čak 91 države, govori o važnosti DukaFesta – istakao je Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku grada Banjaluka.
 
Sanda Dodik, dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, naglasila je da je Banjaluka sredina u kojoj filmska umjetnost kao kulturna industrija nije dovoljno razvijena, podržana i promovisana.
 
– Prvi značajan pomak na planu razvoja filma bilo je osnivanje Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci 1999. godine, čime su postavljeni temelji za profesionalno bavljenje kinematografijom.  Od tog početnog perioda pa do danas, Akademija umjetnosti i grad Banjaluka su na filmskom planu najviše predstavljane upravo studentskim filmovima, koji su igrali na mnogim domaćim i stranim festivalima i osvajali važne nagrade. Ta činjenica obavezuje sve nas koji se bavimo umjetnošću, volimo film i koji nastojimo da gradimo kvalitetnu kulturnu sredinu u kojoj živimo, da jedan od konkretnih koraka bude poboljšanje studentske filmske produkcije – kazala je ona.
 
Okupljenima se obratila i Milica Kondić, portparol kompanije m:tel, poželjevši organizatorima srećan novi početak.
 
– Pored toga što DukaFest promoviše studentsku filmsku umjetnost, mlade autore i sve ostale koji su uključeni u nastanak filma, ovaj festival radi na povezivanju mladih, i to kroz međukulturalnu i profesionalnu saradnju. Tako da nije slučajno što smo odlučili da podržimo DukaFest, jer je povezivanje takođe i osnovna djelatnost i misija kompanije m:tel. Mi smo kao kompanija zaista ponosni i srećni što kao glavni sponzor i prijatelj festivala možemo da pomognemo da novi početak DukaFesta bude što lakši i što sigurniji – kazala je Milica Kondić, portparol kompanije m:tel.
 
Ulaz na sve programske sadržaje DukaFest biće besplatan.
 
Festival je nastao kao pomen Dušku Dukiću – Duki, tragično nastradalom studentu filmske i televizijske režije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Izložba slika / Ovdje stojim / Aleksandra Kuzmanović

U okviru manifestacija povodom 44. godine uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci organizovana je izložba radova mlade i talentovane Aleksandre Kuzmanović pod nazivom "Ovdje stojim".

74474653 2673479496046803 1945466150380896256 o

Strana 1 od 3