Studenti Akademije umjetnosti nagrađeni na Sarajevo film festivalu

/uploads/attachment/vest/9222/sarajevo_film_festival__2_.jpg

Studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci Saša Karanović i Sara Radusinović, nagrađeni su na nedavno održanom Sarajevo film festivalu (SFF).

Naime, oni su nagrađeni od strane Udruženja filmskih radnika BiH, a koje je i ove godine u sklopu Sarajevo film festivala dodijelilo nagrade za najbolja studentska ostvarenja u prethodnoj godini studentima koji su budućnost naše filmske industrije. Tako je žiri za dodjelu nagrade odlučilo da nagrada za najbolji bosanskohercegovački studentski film i KisaKes nagrada, pripadnu Saši Karanoviću sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci za film ,,Kostakurta (Bajka o Satankrajini)”.

„Odluka za glavnu nagradu bila je vrlo jednostavna i jednoglasna. Jasno je da se radi o formiranom reditelju vrlo autentične estetike, čije ćemo profesionalne filmove s radošću iščekivati. Za dobro režiran film, koji u svoj magični i pomjereni svijet hipnotički uvlači gledaoce nagrada za najbolji bh. studentski film i KisaKes nagrada idu Saši Karanoviću za film ,,Kostakurta (Bajka o Satankrajini)“, navedeno je u obrazloženju stručnog žirija.  

Specijalna nagrada žirija pripala je Sari Radusinović sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci za film ,,Nisam ovdje’’. „Za energičan i ambiciozan portret urbane svakodnevnice i dilema jedne generacije, koji se s mnogo nijansi i brige bavi svojim likovima, te zreo pristup režiji, koji je posvećen komunikaciji ideje s publikom bez samodopadljivosti i đačke pretencioznosti, što čini film jakim i dopadljivim specijalna nagrada žirija ide Sari Radusinović za film ,,Nisam ovdje“..., kaže se u obrazloženju. 

Specijalno priznanje žirija ide Anvaru Nijemčeviću za film "Nit je vedro, nit' oblačno" sa Sarajevo Film Academy.

Žiri za dodjelu ovih nagrada činili su: reditelj Amra Mehić, direktor KisaKes festivala i direktor Međunarodnog festivala nezavisnog filma u Istanbulu Arija Altioklar i reditelj Neven Samardžija.25. Sarajevo Film Festival je održan  od 16. do 23. avgusta. Riječ je o festivalu koji je izrastao u međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope  zahvaljujući kojem filmovi, talenti i budući projekti iz regije dospijevaju u centar pažnje međunarodne filmske javnosti. Sarajevo film festival služi kao zajednička platforma za filmski biznis čitave regije, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Evropi.

    • /uploads/attachment/vest/9222/sarajevo_film_festival__1_.jpg

OTVOREN ERASMUS+ KONKURS ZA MOBILNOST STUDENATA NA KONZERVATORIJUMU “GIUSEPPE TARTINI’’ U TRSTU, ITALIJA

ERAZMUS+
 
KLjUČNA AKCIJA 1 – KREDITNA MOBILNOST
 
Poziv za stipendiranu studentsku mobilnost na Konzervatorijumu „Giuseppe Tartini“ u Trstu, Italija
 
http://www.conservatorio.trieste.it
 
Konkurs je otvoren za Studente Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Studijski program muzičke umjetnosti, na osnovnim akademskim i master studijama
 
Mjesta su raspisana za maksimalno 4 studenta
 
Trajanje konkursa: 26.8 – 9.9.2019.
 
Rok za podnošenje prijava: 9.9.2019. do 12:00 časova
 
Trajanje mobilnosti:  (2 semestra, zimski i ljetni)
 
Početak mobilnosti: novembar 2019.
 
Završetak mobilnosti: jul 2020.
 
Dokumentacija za prijavu kandidata:
 
  • Motivaciono pismo na engleskom jeziku (1-2 stranice)
  • Uvjerenje o završenim osnovnim studijama ili kopija diplome ukoliko je kandidat posjeduje, sa dostavljenim prosjekom ocjena (za studente master studija)
  • Uvjerenje o položenim ispitima (Transcript of Records) na engleskom jeziku, te prosjek ocjena položenih ispita, primjer popunjenog obrasca pogledajte ovde.
  • Dokaz o znanju jezika – obavezan minimalan nivo znanja engleskog jezika i/ili italijanskog jezika je B1 u skladu sa evropskim referentnim okvirom
  • Snimak u trajanju do 25 minuta (dostaviti na kompakt disku ili putem linka cloud/youtube). Studenti kompozicije dostavljaju partituru u pdf formatu, a za muzičku teoriju i pedagogiju kao i etnomuzikologiju je dovoljno uverenje o položenim ispitima.
  • umjetničke reference (kopije diploma s takmičenja i sl...)
  • Pismo preporuke od predmetnog nastavnikana engleskom jeziku
 
Nakon završetka konkursa, prijave kandidata koje prođu tehničku provjeru i evaluaciju od strane institucionalnih Erazmus + koordinatora i komisije na matičnom fakultetu/univerzitetu, biće dostavljene na Konzervatorijumu „ Giuseppe Tartini“ u Trstu, koji odlučuje o konačnoj selekciji kandidata.
 
Mjesečni iznos stipendije: 850 EUR plus 180 EUR za troškove puta

USPJEH STUDENATA SMJERA GRAFIČKI DIZAJN AKADEMIJE UMJETNOSTI U BANJA LUCI

Na svečanom otvaranju iѕložbe 8. Svjetsko bijenale studentskog plakata u organizaciji Akademije umetnosti u Novom Sadu koja je otvorena u srijedu, 20. februara  2019. godine u galeriji Кulturna stanica ”Svilara” u Novom Sadu uvršteni su radovi sadašnnjih i bivših studenata smjera Grafički dizajn Akademije umjetnosti  u Banjoj Luci. U konkurenciji od preko 2.200 radova studenata iz cijelog svijeta na izložbi su prezentovani radovi studenata Stefana Mijića, Danijela Jankovića, Damira Omića, Milene Ivić i Teodora Terzića, a u uži izbor su ušli i plakati Nine Ninković, Ane Grubor i Severina Кesića. Na otvaranju izložbe svoj osvrt na ulogu i značaj Svjetskog bijenala studentskog plakata je dao i prof. dr Siniša Vidaković sa Akademije umjetnosti u Banjoj Luci. Izložba sa 8. Svjetskog bijenala studentskog plakata će tradicionalno biti predstavljena banjalučkoj publici u okviru programa ”Dana Vlade S.Miloševića 2019” u aprilu mjesecu ove godine.
 
Više informacija kao i izabrani radovi studenata se mogu vidjeti na sajtu 8. Svjetskog bijenala studentskog plakata.

http://www.studentbiennial-ns.com/2018/index2018.php?kojaStranica=Selected%20for%20exhibition

Bienalle Poster 2019

2.Slika 2 sa otvaranja

3.Slika 3 sa otvaranja

Dobrodošli na Akademiju umjetnosti UNIBL

U Kamernoj sali Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci održan je Prvi akademski čas. Studente su pozdravili i obratili im se, dekan Akademije umjetnosti prof. dr Sanda Dodik, prodekan za nastavu mr Mario Ćulum, vanr.prof., prodekan za međunarodnu saradnju mr Mladen Miljanović vanr. prof., šef SPLU mr Gorica Miletić-Omčikus red. prof., šef SPDU Draško Gajić MA, vanr. prof.,  i šef SPMU Jasna Grahovac MA, docent.

Webp.net resizeimage 6

 

 

Strana 1 od 2