:

Ministar prosvjete i kulture posjetila Akademiju umjetnosti

Mr Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, 26.2.2019. godine, posjetila  je Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, gdje je sa rukovostvom Akademije razgovarala o budućim aktivnostima. Trivićeva je tokom posjete Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, rekla da resorno ministarstvo radi na legislativi o sprovođenju Zakona u kulturi i da je u pripremi izrada pravilnika o uvođenju registra samostalnih umjetnika i samostalnih stručnjaka u kulturi.
 
"Registar samostalnih umjetnika i samostalnih stručnjaka u kulturi dovešće do toga da znamo koji su to samostalni umjetnici, odnosno samostalni stručni radnici u kulturi, odnosno sa kakvim kapacitetima raspolažemo u Republici Srpskoj", rekla je Trivićeva novinarima nakon sastanka i posjete Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. 
 
Prof. dr Sanda Dodik, dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci,  rekla je da Akademija ove godine proslavlja 20 godina postojanja i rada, ističući da je Akademija iznjedrila veliki broj profesionalaca i postavila temelje profesionalnog umjetničkog života u Republici Srpskoj. 
 
Dodikova je naglasila da je vrlo važno postaviti temelje i dati dalje smjernice i uputiti na mogućnosti ozbiljnije saradnje i ozbiljnijih projekata svršenih studenata sa Ministarstvom prosvjete i kulture, ali i na nivou čitave Republike Srpske. 
 
Prema njenim riječima, Akademija umjetnosti trenutno ima oko 400 studenata, a osim što se bavi nastavnim procesom koji je u fokusu, Akademija radi i niz projekata koji se odnose na muzičku, likovnu i dramsku umjetnost. 
 
"Na neki način pokušavamo da damo jedan nivo, dignitet i profesionalizam svemu onome što se dešava u gradu, da na neki način vučemo liniju profesionalizma i da, zapravo, damo sve ono što je najkvalitetnije, a što smo iznjedrili kroz naš nastavni proces", zaključila je Dodik.
 
Sastanku su prisustvovali i: Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu, mr Mario Ćulum, prodekan za nastavu, mr Mladen Miljanović, prodekan za umjetnost i međunarodnu saradnju i mr Draško Gajić, rukovodilac SP dramskih umjetnosti.

trivicdodik1