:

21. jun Svjetski dan muzike

Webp.net resizeimage 1

 

Kao i prethodnih osam godina, Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci obilježava ,,Svjetski dan muzike'' 21.06.2019. godine. Svjetski dan muzike počeo je da se proslavlja 1982. godine, na inicijativu francuskog ministarstva kulture i već punih 37 godina proslavlja se u više od 100 zemalja svijeta. Napominjemo da je Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci 2010. godine zvanično ,,upisala'' grad Banjaluku u jedan od 400 gradova u svijetu koji obilježavaju ovaj dan.
 
Tokom cijelog dana, planiramo da kroz veliki broj javnih nastupa profesora i studenta Akademije umjetnosti, te brojnih drugih učesnika, na više različitih lokacija u Banjoj Luci i u različitim terminima, učinimo da se muzika ponovo čuje i sa onih mjesta sa kojih ljudi obično ne mogu da je čuju.
 
U realizaciji programa učestvuju studenti i profesori Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, predstavnici Konfucijevog instituta, Policijski orkestar MUP-a RS, učenicii profesori muzičke škole „Vlado Milošević“ iz Banja Luke, mješoviti hor ,,Kastratonika'', Gradski tamburaški orkestar i plesni studio ,,POINT''.
 
Nastupi su planirani na više lokacija u Banjoj Luci: u ulici Veselina Masleše (Gospodskoj ulici), atrijumu zgrade Gradske uprave, Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, zgradi Vlade Republike Srpske, prostorijama humanitarnog udruženja ,,Duga'', vrtićima „Nataša“ i ,,Kockica'', aleji u Kampusu Univerziteta u Banjoj Luci, prostorijama Akademije umjetnosti, itd.