:

Studenti Akademije umjetnosti nagrađeni na Sarajevo film festivalu

/uploads/attachment/vest/9222/sarajevo_film_festival__2_.jpg

Studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci Saša Karanović i Sara Radusinović, nagrađeni su na nedavno održanom Sarajevo film festivalu (SFF).

Naime, oni su nagrađeni od strane Udruženja filmskih radnika BiH, a koje je i ove godine u sklopu Sarajevo film festivala dodijelilo nagrade za najbolja studentska ostvarenja u prethodnoj godini studentima koji su budućnost naše filmske industrije. Tako je žiri za dodjelu nagrade odlučilo da nagrada za najbolji bosanskohercegovački studentski film i KisaKes nagrada, pripadnu Saši Karanoviću sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci za film ,,Kostakurta (Bajka o Satankrajini)”.

„Odluka za glavnu nagradu bila je vrlo jednostavna i jednoglasna. Jasno je da se radi o formiranom reditelju vrlo autentične estetike, čije ćemo profesionalne filmove s radošću iščekivati. Za dobro režiran film, koji u svoj magični i pomjereni svijet hipnotički uvlači gledaoce nagrada za najbolji bh. studentski film i KisaKes nagrada idu Saši Karanoviću za film ,,Kostakurta (Bajka o Satankrajini)“, navedeno je u obrazloženju stručnog žirija.  

Specijalna nagrada žirija pripala je Sari Radusinović sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci za film ,,Nisam ovdje’’. „Za energičan i ambiciozan portret urbane svakodnevnice i dilema jedne generacije, koji se s mnogo nijansi i brige bavi svojim likovima, te zreo pristup režiji, koji je posvećen komunikaciji ideje s publikom bez samodopadljivosti i đačke pretencioznosti, što čini film jakim i dopadljivim specijalna nagrada žirija ide Sari Radusinović za film ,,Nisam ovdje“..., kaže se u obrazloženju. 

Specijalno priznanje žirija ide Anvaru Nijemčeviću za film "Nit je vedro, nit' oblačno" sa Sarajevo Film Academy.

Žiri za dodjelu ovih nagrada činili su: reditelj Amra Mehić, direktor KisaKes festivala i direktor Međunarodnog festivala nezavisnog filma u Istanbulu Arija Altioklar i reditelj Neven Samardžija.25. Sarajevo Film Festival je održan  od 16. do 23. avgusta. Riječ je o festivalu koji je izrastao u međunarodni filmski festival sa posebnim fokusom na regiju Jugoistočne Evrope  zahvaljujući kojem filmovi, talenti i budući projekti iz regije dospijevaju u centar pažnje međunarodne filmske javnosti. Sarajevo film festival služi kao zajednička platforma za filmski biznis čitave regije, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Evropi.

    • /uploads/attachment/vest/9222/sarajevo_film_festival__1_.jpg