:

Doktorski umjetnički projekat Borjane Mrđe "Dekorativna sopstva"

Купить СНПЧ А7 Кемерово, оперативная доставка

Serijom radova pod nazivom ”Dekorativna sopstva” u mediju slike, crteža, video instalacije, te izradom specifičnih objekata, Borjana Mrđa perispituje kompleksne odnose matri-linija i identiteta, kulture, mitoloških konstrukcija i globalističkih ideja, kroz sučeljavanje materijalnih, formalnih, etičkih i metafizičkih svojstava tkanine/odjeće.

Tekstil nije tek praktična tkanina usko povezana sa prekrivanjem tijela, tekstil je predmet kulture u dubokoj vezi sa konstruisanjem identiteta u ličnom i globalnom prostoru. Tkanina/odjeća je viđena kao mjesto neprekidnih prisvajanja i prilagođavanja, cirkulacija i razmjena, kao i nepregledni izvor arhetipskog. Pokušajem rekonstrukcije/dekonstrukcije odjeće/haljine bez tijela, digitalnim i klasičnim metodama, te tvorenjem hibridnih površina reciklažom odjeće i izbjeljivanjem odjeće, Borjana Mrđa postavlja pitanje uloge autentičnog „tijela“, subjekta i prostora individualnog pri tvorenju univerzalnih pojavnosti i vrijednosti unutar specifičnih geografsko-vremenskih i arhitektonskih lokusa.

Identitet ne može obitavati u jednom predmetu, a odjeća je ljuštura jedne od brojnih faza nastanka identiteta. Odjeća je mjesto kolektivnih inskripcija, ona je mjesto susreta sa drugim identitetima i spoljnjim uticajima kao i mjesto neprekidnog samopotvrđivanja, utvrđivanja internog integriteta. Identitet nosi predmete (odjeću) kao svojevrsnu kožu, a kako se on nadrasta i transformiše, periodično se pokriva novom odjećom. Odjeća uvijek ostaje na nivou kolektivnog jer joj individua/ličnost konstantno izmiče idući ka sopstvenom ”centru”, ka apstraktnom sebi, ostavljajući je uvijek na površini, za sobom… kao odbačena ogledala u kojima je individua sačuvala jedan od svojih mnogih odraza na putu prema sopstvu.

plakat borjana