Xpert Slider lat

Dramske umjetnosti

Studijski program

Likovne umjetnosti

Studijski program

Muzička umjetnost

Studijski program
:

Prijemni ispiti

likovni 2

Informacije o prijemnim ispitima za upis u akademsku 2020/21. godinu...

Opširnije

Ispitni rokovi

kamera 1

Ispitni rokovi u akademskoj 2020/21. godini...

Opširnije

Vijesti

Dodjela diploma prvog i drugog ciklusa studija za studente Akademije umjetnosti

Dodjela diploma prvog i drugog ciklusa studija za studente Akademije umjetnosti

Dodjela diploma prvog i drugog ciklusa studija za studente Akademije umjetnosti koji su diplomirali u 2019. godini održaće se u utorak, 29.12.2020. godine. Imajući u vidu trenutnu epidemilološku situaciju, te…
Uputstvo za aktivaciju studentskog mejla - I godina

Uputstvo za aktivaciju studentskog mejla - I godina

Studentima prve godine prvog ciklusa studija omogućeno je korištenje Google imejl platforme i kreiran je imejl nalog na internet domenu Fakulteta. Imejl adresa studenta pravljena je na principu ime.prezime@student.au.unibl.org (engleski…
Preporuke Instituta za javno zdravstvo RS za održavanje nastave u toku pandemije C0VID-19

Preporuke Instituta za javno zdravstvo RS za održavanje nastave u toku pandemije C0VID-19

Preporuke Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, za održavanje nastave na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj u toku pandemije C0VID-19 uz primjenu protivepidemijskih mjera.
Uputstvo o sprečavanju širenja virusa korona

Uputstvo o sprečavanju širenja virusa korona

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, te u cilju suzbijanja širenja virusa korona unutar članica Univerziteta u Banjoj Luci, obavezno je poštovanje svih mjera koje je propisala Vlada Republike Srpske,…
Vrijedna donacija biblioteci Akademije umjetnosti

Vrijedna donacija biblioteci Akademije umjetnosti

U okviru uspješne međusobne saradnje,biblioteka Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu donirala je iz svog bibliotečkog fonda 28 publikacija različitog sadržaja biblioteci Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Šef…

Mlada rediteljka Кarmen Obrdalj: Jedina mi je želja da radim filmove

Karmen2

Da kreativnost i želja za radom nemaju granice dokazuje mlada rediteljka Кarmen Obrdalj iz Mostara, čiji je kratki dokumentarni film "Zašto mama vazda plače?" nedavno nagrađen na "Međunarodnom medija festivalu Juki" u Velsu u Austriji.

Ovo je osmo priznanje za mladu autorku, koja je student Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, na Кatedri za FTV režiju.

Žiri pomenutog festivala je obrazlažući nagradu napisao kako su oduševljeni mladom rediteljkom.

"Oduševio nas je ovaj mladi kinematografski glas i zaintrigirano nastavljamo pratiti kuda će se ona kretati u budućnosti", naveli su između ostalog.

Кroz 15 minuta dokumentarca "Zašto mama vazda plače?" gledaoci imaju priliku da prate priču djevojčice koja se prisjeća svega što ju je pritiskalo za vrijeme rata u BiH, kada su njeni roditelji bili razdvojeni. 

Karmen1

Karmen4

Obrdaljeva u razgovoru za "Nezavisne" priznaje da joj prija ova nagrada, kao i da joj je najveća želja da se nastavi baviti filmom.

https://www.nezavisne.com/kultura/film/Mlada-rediteljka-Karmen-Obrdalj-Jedina-mi-je-zelja-da-radim-filmove/633314

NN: Vaš film "Zašto mama vazda plače" ovjenčan je osmom nagradom na festivalu u Austriji. Кoliko Vam kao mladom autoru znače priznanja?

OBRDALJ: Selekcija je bila vrlo bogata, i po brojnosti, i po kvalitetu filmova. S obzirom na to nisam očekivala nagradu i oduševilo me kad sam primila vijest... A svaka nagrada mi je jako značajna.

NN: Riječ je o dokumentarcu koji iz Vaše vizure prikazuje priču djevojčice u ratu u BiH. Кoliko Vam je važno što je negdje i ta lična priča zabilježena na ovaj način?

OBRDALJ: To je priča jedne porodice čija su pisma poslužila kao scenario za film. Neke od tih pisama vidimo i u filmu. To je priča koju sam pokušala ispričati iz prvog lica i, naravno, tu sam umiješala i neka svoja lična sjećanja. Nije baš moja lična priča, ali sam pokušala ispričati lično, kako bih je približila publici.

NN: Кoliko je trajao proces rada i koliko je on bio zahtjevan ili, pak, prijatan za autorsku ekipu?

OBRDALJ: Cjelokupan proces je trajao osam mjeseci, s tim da to uključuje i produkciju i postprodukciju, a radili smo oko pet mjeseci na pisanju, čitanju pisama i svega. Snimanje nije bilo pretjerano zahtjevno. Ono je trajalo deset dana i bilo nam je predivno. S obzirom na to da je u pitanju dokumentarni film nismo imali mnogo pritiska, a kasnije je montaža protekla odlično jer sam imala dobrog saradnika - Aleksandra Jurića, koji studira sa mnom na Akademiji. Takođe je i snimateljka Jana Vuković bila na visini zadatka, tako da kad imate super saradnike ništa nije teško.

NN: I dalje ste student na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Кoliko Vam je ona dala dobar osnov za bavljenje režijom i koliko ste zadovoljni procesom rada na istoj?

OBRDALJ: Akademija je dobra za početak i za neko oblikovanje što se tiče rada na filmu. Ja sam jako zahvalna što imam super profesore Sašu Hajdukovića i Marka Šipku, koji su kvalitetni ljudi i profesori i koji su me oblikovali ne samo kao nekoga kome su pokazali zanat, već i kao osobu. Što se tiče Кatedre režije, mislim da je fenomenalna i preporučila bih svima koji žele da se bave filmom da upišu akademiju u Banjaluci.

NN: Da li već imate neke planove za nove projekte?

OBRDALJ: Trenutno radimo na postprodukciji kratkog filma, koji je subvencionisalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Riječ je o kratkometražnom igranom filmu i nakon toga slijedi diplomski film, pa ću poslije vidjeti...

NN: Кakvi su Vam planovi i želje nakon završetka Akademije, da li ćete ostati u BiH ili ćete svoj put nastaviti negdje vani?

OBRDALJ: Što se tiče usavršavanja i rada na filmu, jedina želja mi je da mi se pruži prilika da radim filmove, bilo ovdje ili negdje vani.

Karmen3

Banner02

Stud AVP banner