Skip to content

Интер/Акције 2022

Интер/Акције 2022

Пројекат умјетничко-кустоске сарадње Интер/Акција 2022 и ове године започиње свој програм у Бањалуци у сарадњи са Музејом савремене умјетности Републике Српске, Академијом умјетности Универзитета у Бањој Луци, Факултетом ликовних уметности Универзитета уметности у Београду, Катедре за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду и Културног центра Бански двор. 

Изложба Интер/Акција 2022 биће постављена на три значајне градске локације у Бањалуци: Камена кућа на Кастелу, Галерија Плус и Стакленац. Отварање изложбе биће уприличено 14. октобра у 19.00 часова у Каменој кући на Кастелу, а публика ће имати прилику да је погледа до 14. новембра 2022. године. У оквиру изложбе Интер/Акција 2022 одржаће се низ кустоских радионица за учеснике и презентација умјетничких радова у периоду од 10. октобра до 14. октобра 2022. године.

Интер/Акција 2022 је пројекат сарадње, дијалога и размјене о идејама и питањима савремене умјетности који континуирано реализују студенткиње и студенти Факултета ликовних уметности и Одељења за историју уметности Филозофског факултета Универзитета у Београду од 2016. године. Од 2021. године, Интер/Акцијама су се придружили колеге са Академије умјетности Универзитета у Бањалуци уз подршку Музеја савремене умјетности Републике Српске. Централни дио програма Интер/Акције представља изложба која се развија из заједничког ангажовања младих професионалаца у свијету савремене умјетности који, примењујући стечена знања, чине прве јавне искораке у артикулацији мишљења, ставова и погледа на умјетност у излагачком формату.

Изложба Интер/Акција 2022 окупља умјетничке позиције студенткиња и студената заврших година основних и мастер студија Факултета ликовних уметности из Београда и Академије умјетности Универзитета у Бањалуци који се крећу од субјективних, интимних погледа на сложена стања савремености до разматрања њених широко схваћених друштвених оквира. Изражавајући се кроз различите технике и медије, млади умјетници и умјетнице проговарају о различитим формама сопствене савремености. 
Пројекат координише Центар за визуелну умјетност у Бањалуци који је подржан од стране Министарства просвјете и културе Републике Српске. 

Учесници-студенти Факултет ликовних уметности (ФЛУ), Београд: Јована Бабић, Соња Лундин, Невена Остојић, Барбара Лаковић, Младен Мићић, Павле Ћурчић, Лука Личина, Павле Бановић, Ирена Симић, Марија Вилимоновић, Вања Жунић, Милица Kатић и Марко Обрадовић.
Учесници-студенти Академија умјетности у Бањалуци (АУБЛ): Данијела Михић, Александра Kузмановић, Исидора Бранковић, Јован Дошеновић, Огњен Милошевић.
Кустоскиње пројекта-студенткиње историје умјетности Филозофског факултета, Београд (ФФБГ): Леа Станковић, Софија Бузаџић, Дуња Алексић, Андреја Дробњак, Душица Ђекановић и Миња Лазарески, под менторством младих историчарки умјетности Љубице Вујовић и Јоване Трифуљеско.
 
Ментoри и координатори на пројекту: Биљана Ђурђевић, ванредни професор на ФЛУ, Београд; Оливера Парлић, ванредни професор на ФЛУ, Београд; Ана Ереш, научни сарадник на ФФБГ; Борјана Мрђа, ванредни професор на АУБЛ; Миа Иванчевић, координатор пројектних активности на АУБЛ; координатор  Младен Бањац, виши кустос у МСУРС; Исидора Бањац, кустос приправник у МСУРС; Лука Трипковић, асистент на ФЛУ, Београд; Дуња Трутин, асистент, ФЛУ, Београд; Лидија Делић, асистент, ФЛУ, Београд.