Skip to content

Изложба радова студената графичког дизајна који учествују у кампањи ,,Читајмо заједно"

Изложба радова студената графичког дизајна који учествују у кампањи ,,Читајмо заједно"

Министарство просвјете и културе Републике Српске 2017. године покренуло је кампању „Читајмо заједно”, чији су циљеви развој, промовисање и популаризација књижевности и издаваштва, језика и писма, те афирмација младих домаћих умјетника. За 2022. годину, у складу са актуелном културном политиком Републике Српске, фокус је био на заштити ћириличког писма и промоцији домаћих младих умјетника и дизајнера. Новогодишњом изложбом графичких рјешења, Музеј савремене умјетности Републике Српске придружује се овој кампањи.

На основу конкурса који је расписало Министарство, у сарадњи са Академијом умјетности Универзитета у Бањој Луци и Академијом ликовних умјетности у Требињу, изабрано је дванаест рјешења десет студената који су доставили графичка рјешења плаката са илустрованим приказом свих слова ћириличког писма. Њихови радови, које ће бити изложени у Галерији Плус, прва су степеница ка достизању коначног циља – да се укаже на основни проблем када су у питању заштита и кориштење ћириличког писма, а то је недостатак довољног броја ћириличких фонтова у контексту графичког дизајна, због чега је процес дизајна ограничен. Један од крајњих циљева кампање „Читајмо заједно” јесте заштита ћириличког писма преко његове практичне примјене, односно употребе. Тако га штитимо и чинимо живим.

Са Академије умјетности у Бањалуци, изабрани су студенти који су радили под менторством Јелене Грубор и Стефана Мијића: Анђела Савић, Андреа Алексић, Катарина Ђаковић, Миња Кнежевић, Зорана Урумовић, Марко Шкрбић и Марко Томић.

Са Академије ликовних умјетности у Требињу, изабрани су студенти који су радили под менторством Игора Дутине и Милице Самарџић: Исидора Аћимовић, Саша Пешикан, Теодора Бауковић.

Изложба ће бити отворена до 30. јануара 2023.