Skip to content

„Дани Владе С. Милошевића 2021“

„Дани Владе С. Милошевића 2021“

У сриједу 04.06.2021 године у Камерној сали Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци одржана је прес конференција поводом најаве програма манифестациије „Дани Владе С. Милошевића 2021“.

Декан Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) Драгана Пурковић Мацан, МА, рекла је да ова високошколска установа манифестацију организује заједно са Музиколошким друштвом Републике Српске.

Она је на конференцији за новинаре захвалила традиционалним покровитељима манифестације Министарству просвјете и културе Републике Српске и Граду Бања Лука, те пријатељу манифестације компанији ,,М:тел’’.

Савјетник за културу у Одјељењу за културу, туризам и социјалну политику у бањалучкој Градској управи Невена Благојевић Подрић рекла је да је град и ове године подржао ову манифестацију, те изразила задовољство што је Академија умјетности успјела да организује овај догађај.

Она је истакла да су потребни догађаји из области културе јер је нематеријални сегмент живота и те како значајан.

 

 

 

 

 

 

Госпођа Јелена Максимовић из компаније М:тел нагласила је да је задовољна сарадњом са Академијом умјетности и да је срећна што ће дани пред нама бити преплављени музиком и лијепим нотама.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предсједник Музиколошког друштва проф. др Драгица Панић Кашански истакла је да су припремљена четири програма који се односе на етномузиколога Владу Милошевића, а који ће се одвијати 9. и 10. јуна текуће године.

Она је навела да ће бити приређене и ,,Ретроспекције и рефлексије’’ поводом 120 година од рођења Владе Милошевића под називом ,,Владо Милошевић јуче, данас, сутра’’.

Такође је указала на значај радионица катедре за Етномузикологију и промоцију носача звука под називом: „Женске приче: Ал` залуду што си л`јепа“.

 

 

 

 

 

 

 

Богат умјетнички програм манифестације који ће се одржати од 7. до 15. јуна представио је проф. мр Дејан Тркуља, руководилац Студијског програма музичке умјетности. 

Проф. др Саша Павловић рекао је да ће у оквиру ,,Дана Владе Милошевића’’ шести пут бити одржано вече посвећено ,,расвјетљавању’’ умјетничког стваралаштва овог етномузиколога.

Он је најавио да ће од ове године бити спроведен и пилот-пројекат за најмлађе под називом ,,Чика Владо’’. Како је најавио, ријеч је о музичко-едукативној представи која је намијењена ове године ученицима бањалучке  Музичке школе ,,Владо Милошевић’’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Манифестација ће бити затворена 15. јуна концертом студената Академије умјетности УНИБЛ у КЦ Бански двор.

У реализацији програмских активности овогодишње манифестације чији је слоган ,,Упркос свему'' учествоваће студенти и професори Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, те истакнути умјетници из Републике Србије и региона. Умјетнички програм ће се изводити у просторијама Културног центра Бански двор, Музеја савремене умјетности Републике Српске и Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Манифестација "Дани Владе Милошевића" одржава се од 2000. године, а установљена је поводом обиљежавања годишњице рођења овог академика, композитора, етномузиколога и педагога.

Галерија

Погледајте доступне фотографије