Skip to content

„Jazz“ - Самостална изложба цртежа Маје Шолак Батаковић

„Jazz“ - Самостална изложба цртежа Маје Шолак Батаковић

У уторак, 8. 6. 2021. године, у Малој галерији Културног центра "Лаза Костић" Сомбор, у 19.00 часова, отвoрена је изложбе цртежа под називом „Jazz“  ауторке Маје Шолак Батаковић.

Маја Батаковић је рођена 1983. године у Бањој Луци. Дипломирала је и магистрирала сликарство на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, у класи професора Радомира Кнежевића.

Од 2019. године запослена је у звању асистента на Катедри за сликарство, на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци.

 

Дио текста Слађане Драгичевић Трошић, историчарке умјетности

„Централна идеја изложбе Jazz јесте лични доживљај изворне непоновљивости звука једног града и превођење истог на коначност пикторалног језика. Случајност и ефемерност путем непосредног доживљаја постају пренети на платно, тј. путем личног дођивљаја добијају своју опипљиву слику. У свему томе, Маја Шолак Батаковић проналази реалне музичке предлошке оличене у џез музици као синониму за непоновљивост, непосредност, комбинаторику и случајност. Живост, аутентичност, неспојивост, испреплетеност, слојевитост, многострукост, непосредност, оригиналност је нешто на шта рачуна уметница, јер се сви ти урбани елементи налазе на разиграним партитурама њених цртежа. У својој непоновљивости дају пуноћу која излази из области организованог звука и ступа у односе са различитим немузичким медијима in situ“.

Галерија

Погледајте доступне фотографије