Skip to content

,,КИЛИМ” Самостална изложба Милане Косановић у Културном центру УДАС

,,КИЛИМ” Самостална изложба Милане Косановић у Културном центру УДАС

Милана Косановић рођена је 18. фебруара 1998. године у Бијељини (БиХ). 2016. године завршила је гимназију у Приједору и уписала основне студије на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци. Академију умјетности завршила 2021. године у класи професора Милана Крајновића (студијски програм Ликовних умјетности, смјер Графика).

Милана о свом раду:

,,Серија радова обједињена називом ,,Килим” представља трагање за својеврсним графичким ћилимом. Графика је полазна тачка, основ.

Килими су настали ,,ткањем” пробних графичких отисака (колографија, линогравура, бакропис…) који су потом подвргнути пришивању, гребању, бушењу, а одређене партије су суптилним цртежом интегрисане у цјелину, или просто истакнуте. Сваки килим је тактилни објекат: од глатких површина до оних текстурираних које излазе у простор. Форме варирају од правоугаоних до органских, неправилних облика.

Почетна инспирација за овакав технички приступ су традиционални ћилими нашег поднебља. Међутим, то није имитирање ћилима, већ маштање новог, савременог графичког ћилима.

Ове апстрактне композиције су инспирисане и музиком: односи сјајних и мат површина, једноставних плоха и текстурираних дијелова, односи дубоких, тамних тонова и високих, свијетлих, сјајних… Дур и мол теже да одрже равнотежу: попут записа унутрашње музике, записа унутрашњег треперења. У самом преплету као да су уткани ритмови осјећања. Трансцендентална обојеност радова потиче од интуитивног приступа, гдје је слика унутрашње звучна ствар.”

Каталог изложбе можете погледати ОВДЈЕ.

 

Изложба је отворена 11. маја 2021. године у 19.00 часова, и доступна је за посјетиоце радним даном од 09:00 до 15:30 часова до 31. маја 2021. године.

Број посјетилаца на изложби је ограничен уз обавезно ношење заштитне маске.

Галерија

Погледајте доступне фотографије