Skip to content

Миња Шукало добитник награде "Цвјетко Рихтман"

Миња Шукало добитник награде "Цвјетко Рихтман"

Награда „Цвјетко Рихтман“ додјељује се најбољим студентима Музичких академија у Сарајеву, Источном Сарајеву, Бањој Луци и Мостару.

Поред плакете, добитницима ове АМУС-ове награде припала је и новчана награда од 500,00 KМ. Једна од добитница за 2020. годину је Миња Шукало, студент Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, студијски програм Музичке умјетности, смјер Соло пјевање у класи проф. Дуње Симић.

"Награду “Цвјетко Рихтман” сам добила као један од најбољих студената Музичких академија у БиХ, те је то за мене још једна потврда да предани рад на себи и свом таленту не може остати незапажен, те ми је драго да су то препознали професори на мојој Академији, као и представници АМУС-а. Прошле године сам награђена од стране Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци у склопу манифестације “Дани Владе С. Милошевића”, као најбољи студент инструменталних одсјека, али ме је вијест о добитку награде “Цвјетко Рихтман” изузетно обрадовала, као нови подстријех за будуће успјехе и професионалне активности" - рекла је Миња Шукало.

Мињин таленат је брзо откривен те је и прије поласка у основну школу забиљежила прве наступе пред публиком.

"Љубав према музици се родила у раном дјетињству, још прије почетка основне школе. Мој таленат је уочен јако рано, а велика подршка родитеља и уопште моје породице, довела је до учешћа на дјечјим музичким фестивалима, уписа у основну музичку школу “Бранко Смиљанић”, у којој сам свирала клавир, док је моје опредјељење у Средњој музичкој школи “Владо Милошевић” постало соло пјевање, уз завршен и теоретски одсјек. Свој пут сам наставила на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, дипломирајући на катедри за соло пјевање, а тренутно сам студент мастер студија и демонстратор на смјеру соло пјевања" - рекла је Миња Шукало.

Овом приликом, Миња је изразила велико задовољство што је АМУС, без обзира на тешке услове проузроковане Цовид-19 пандемијом, успио да одржи манифестацију „Додјеле годишњих награда“.

"Драго ми је да је АМУС одржао традицију додјељивања награда људима који су остварили значајне резултате на пољу музичке умјетности, а свакако да је и проглашење 2021. године за годину умјетничке музике вид његовања и придавања значаја правим вриједностима“.

Након завршетка студија, планови ове младе умјетнице су јасни, своје знање жели да преноси на будуће генерације.

"Након завршетка мастер студија намјеравам остати овдје и градити будућност своје земље у домену моје професије. Сматрам да образовањем које сам стекла треба да допринесем својој средини. У наредном периоду желим да будем активна као извођач, али се исто тако видим и као будући вокални педагог" -рекла је Миња Шукало.