Skip to content

Премијерно приказана три студентска филма у Бањој Луци

Премијерно приказана три студентска филма у Бањој Луци

Три награђена филма студената Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци премијерно су приказана 25. 5. 2021. у 20.00 часова у позоришту „Јазавац" у Бањој Луци.

Приказани су филмови „Кућа има рогове" у режији Стефана Томића, „Атанасија" у режији Бошка Крљаша и „Кад јутро сване" у режији Кармен Обрдаљ.

Прилог са пројекције филмова можете погледати ОВДЈЕ.

Филмови су награђени на конкурсу за прошлу годину који је реализован у сарадњи Кинотеке Републике Српске и Академије, под покровитељством Министарства просвјете и културе.

 

Присутнима су се обратили декан Академије умјетности Драгана Пурковић Мацан, директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић и помоћник министра за културу Тања Ђаковић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„С обзиром на то да је кинематографија Српске још у повоју, а да је наш највећи потенцијал млад и школован кадар којем треба пружити прилику за афирмацију, овај пројекат је значајан из више разлога", истакла је Ђаковићева.

Ђаковићева је и захвалила Kинотеци и Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци за сарадњу и спремности да активно учествују у реализацији оваквог пројекта, јер без њих то не би било могуће.

„Искрено се надам да ће филмови имати и фестивалски успјех, јер су управо они прилика за афирмацију ових младих талената и представљање њиховог рада широј јавности", рекла је Ђаковићева.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кинотека Републике Српске је и ове године расписала конкурс на коме награђује три најбоља филмска пројекта Катедре за Филм и телевизију. Јавно представљање студентских пројеката је организовано у 11.00 часова у просторијама Академије.

Жири у саставу Слободан Симојловић, Илија Гајица и Милан Гајић прву награду од 6.000 КМ додијелио је за пројекат „Брзи”, редитељке Кармен Обрдаљ и продуцента Николе Ђаковића. Друга награда у износу од 5.000 КМ додијељена је за пројекат „Иста стара прича” редитеља Стефана Томића и продуценткиње Монике Милановић. Трећу награду од 4.000 КМ освојио је пројекат „Шта сањам и шта ми се (не) догађа” редитеља Бошка Крљаша.

Галерија

Погледајте доступне фотографије