Skip to content

Свјетски дан музике 2021.

Свјетски дан музике 2021.

Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци и Музиколошко друштво Републике Српске у сарадњи са Конфуцијевим институтом Универзитета У Бањој Луци организовало је манифестацију Свјетски дан музике 21. јуна 2021. године.

Током цијелог дана музиком је „обојена“ Бања Лука и музика се чула са најразличитих мјеста. У музичком маратону од 15 сати учествовало је преко 120 учесника на 10 локација. Изведено је око 200 композиција.

Прве локације са којих се музика чула били су вртићи Бања Луке. Студенти и професори Академије умјетности упознали су најмлађу публику са инструментима, али и певали и свирали са њима.

Свечано отварање Свјетског дана музике уприличено је Камерној сали Академије умјетности и том приликом се присутнима обратио професор наше Академије др Саша Павловић и Љиљана Стевић из Конфуцијевог института УНИБЛ. Музички гости били су Камерни хор „Керубини“. Драга публика били су запослени у Ректорату УНИБЛ али и Академије умјетности.

Музика се чула и из Атријума градске управе. Захваљујемо се Граду Бања Лука и запосленима из Одељења за културу, туризам и социјалну политику.

Музички програм у Влади Републике Српске одушевио је око 300 малишане са Косова и Метохије. Програму се присуствовали и председник Владе РС господин Радован Вишковић, госпођа Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске, те многи други званичници.

Музички програм увеселио је и пролазнике у студентском граду. На Љетњој сцени Академије умјетности наступали су студенти и професори Академије умјетности УНИБЛ са гостима – Трио „Флутете“и Градски тамбурашки оркестар Бања Лука.

Заједничким наступом певачких група из АНИП „Маслеша“ и Катедре за етномузикологију Академије умјетности програм манифестације се наставио у Парку Петар Кочић. Традиционално и ученици Музичке школе „Владо Милошевић“ из Бања Луке били су наши гости. Поред њих наши партнери у пројекту, Конфуцијев институт, представио се са својом Таиђи групом.

Наши студенти отворили су програм на централној локацији у Господској улици, заједно са Камерним хором „Керубини“, Градским тамбурашким оркестром и Градским хором „Јазавац“ и наставили да Бања Луку „боје“ музиком.

Журком на Љетњој сцени уз Балкан Експрес завршен је још један Свјетски дан музике. Свим поштоваоцима музике желимо срећан СВЈЕТСКИ ДАН МУЗИКЕ! Славимо музику!

 

Галерија

Погледајте доступне фотографије