Skip to content

,,ВАСКРС-ИЗЛАЗАК У СВИЈЕТ”/ Групна изложба умјетника БиХ, ЦГ и СРБ

,,ВАСКРС-ИЗЛАЗАК У СВИЈЕТ”/ Групна изложба умјетника БиХ, ЦГ и СРБ

,,ВАСКРС-ИЗЛАЗАК У СВИЈЕТ”/ Групна изложба умјетника БиХ, ЦГ и СРБ/ Порта храма Пресвете Тројице, Теслић/ 9. мај 2021. године 18.00 часова

Љепота Васкрса ће спасити свијет!

Као побједа живота над смрћу, Васкрс повезује идеју стварања свијета са идејом спасења које слови као ново стварање. ,,Дан један” како је у Мојсијевској причи о стварању свијета именован тај изузетни први дан стварања, антиципира јеванђељски ,,осми дан”, онај невечерњи и незалазни ,,Господњи дан” Васкрса који не припада уобичајеном поретку пролазног времена. Тако васкршњи дан разбија обруч једноличног времена чија се напрснућа опризорују у напрслинама васкршњег јајета.
Црвена, плава, бијела, црна, зелена, жута, потом линије, кривуље, правоугаоници, кружићи, спирале, крстићи, звјездице, цвјетићи, листићи, храмовне куполе, а онда и ликови Христа, Богородице, и светитеља… Све те нијансе боја, сво то богатство орнамената, флоралних мотива и живописа који прекривају чврсту љуску јајета, чине овај васкршњи симбол живота, обнове и препорода малим умјетничким дијелом пасхалног реализма.
Према старом предању, Христова крв обојила је кошарицу јаја која му је донијела Богородица. Пред застрашујућим призором крсно-васкрсне смрти Сина Божијег, њене Богомајчинске сузе сливале су се на јаја правећи необичне шаре на њиховој крваво црвеној подлози. Искапаном крвљу и сузама исписани орнаменти утемељили су обичај бојења и осликавања васкршњих јаја којима се симболички неутралише празнина смрти и наговјештава васкрсење и вјечни живот.
Тако се mysterium paschale или тајна васкрсења ,,очитава” на осликаном пасхално-васкршњем јајету, чиме један свакидашњи примјер сличности у својој осличености постаје нешто узбудљиво, јединствено и неслично, самим тим и вриједно труда и жртве. Свако обојено, орнаментима украшено и иконама осликано васкршње јаје представља исказивање васкршње радости, али је утолико и јединствен и аутентичан, често спонтан, несвјесно стваралачки и умјетнички доживљај вјере у састрадалну љубав Христову која је побједила смрт.

Васкршња љепота ће спасити свијет.

Доц. Др Душан Крцуновић

 

Аутори ове изложбе, која броји нешто више од 50 осликаних дрвених јаја су умјетници са простора Црне Горе, Републике Црпске и Србије, од њих 5 студената са Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци:

Александра Кузмановић, Александар Шкавић, Ивана Благојевић, Ивана Томић, и Милана Косановић.

 

Изложбу припремили:

јереј Тадија Никчевић и ђакон Александар Митровић

Галерија

Погледајте доступне фотографије