Skip to content
Veso Sovilj, ma

Redovni profesor

Veso Sovilj, rođen 1954. godine u Zavolju kod Кljuča, diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1981. godine. Bio je jedan od najaktivnijih progresivnih umjetnika mlađe generacije osamdesetih godina na umjetničkoj sceni Beograda i bivše Jugoslavije.

Profesionalno iskustvo

Uža umjetnička-naučna oblast: Slikarstvo

Samostalna izložba koja ga je pozicionirala kao jednog od značajnijih mladih umjetnika je bila pod nazivom „Svečanost motrenja“, u galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu, 1984. godine.

U postratnom periodu u Banjoj Luci među prvim profesorima učestvuje u osnivanju i razvoju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Dugogodišnji je profesor na predmetu Slikanja i crtanja, kod kojeg je diplomirao i magistrirao veliki broj studenata. Većina tih studenata su danas aktivni učesnici oblikovanja likovne scene i savremene umjetnosti u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i regionu.

Redovni je profesor na katedri Slikarstva i Interemedijalne umjetnosti. U svojoj umjetničkoj karijeri izlagao je na velikom broju kolektivnih i samostalnih izložbi od kojih se izdvajaju: Mladi 80, Salon Muzeja savremene umetnosti, Beograd; Aprilski susreti, Galerija Studentskog kulturnog centra, Beograd; XII bijenale mladih jugoslovenskih umjetnika, Moderna galerija, Rijeka; Skok u stranu, Umjetnička galerija BiH, Sarajevo; VII dubrovački salon, Umjetnička galerija, Dubrovnik; VI beogradsko trijenale jugoslovenske umetnosti, Beograd; Istočni susjedi, Кulturni centar Babel, Utreht, Holandija; Međuprostor, Кulturni centar Beograd, Srbija; „Izuzetnosti“ Muzej Savremene umjetnosti RS, Banja Luka; „Izolacija“ Banski dvor Кulturni centar; ACB galerija Budimpešta i druge.

Dobitnik je više nagrada za svoj rad od kojih se izdvajaju: Nagrada XIII bijenala mladih jugoslovenskih umjetnika Rijeka, 1985; Nagrada VII dubrovačkog salona, Dubrovnik, 1987; Nagrada „Dušan Simić“ izložba DLU Banja Luka, 1988; Nagrada za crtež Fonda Milić od Mačve za razvoj likovne kulture u Republici Srpskoj, 1994; Prvi dobitnik godišnje nagrade „Jovan Bijelić“ ULPU RS, 1996.