Skip to content

Izložba radova studenata grafičkog dizajna koji učestvuju u kampanji ,,Čitajmo zajedno"

Izložba radova studenata grafičkog dizajna koji učestvuju u kampanji ,,Čitajmo zajedno"

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske 2017. godine pokrenulo je kampanju „Čitajmo zajedno”, čiji su ciljevi razvoj, promovisanje i popularizacija književnosti i izdavaštva, jezika i pisma, te afirmacija mladih domaćih umjetnika. Za 2022. godinu, u skladu sa aktuelnom kulturnom politikom Republike Srpske, fokus je bio na zaštiti ćiriličkog pisma i promociji domaćih mladih umjetnika i dizajnera. Novogodišnjom izložbom grafičkih rješenja, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske pridružuje se ovoj kampanji.
Na osnovu konkursa koji je raspisalo Ministarstvo, u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Akademijom likovnih umjetnosti u Trebinju, izabrano je dvanaest rješenja deset studenata koji su dostavili grafička rješenja plakata sa ilustrovanim prikazom svih slova ćiriličkog pisma. Njihovi radovi, koje će biti izloženi u Galeriji Plus, prva su stepenica ka dostizanju konačnog cilja – da se ukaže na osnovni problem kada su u pitanju zaštita i korištenje ćiriličkog pisma, a to je nedostatak dovoljnog broja ćiriličkih fontova u kontekstu grafičkog dizajna, zbog čega je proces dizajna ograničen. Jedan od krajnjih ciljeva kampanje „Čitajmo zajedno” jeste zaštita ćiriličkog pisma preko njegove praktične primjene, odnosno upotrebe. Tako ga štitimo i činimo živim.

Sa Akademije umjetnosti u Banjaluci, izabrani su studenti koji su radili pod mentorstvom Jelene Grubor i Stefana Mijića: Anđela Savić, Andrea Aleksić, Кatarina Đaković, Minja Кnežević, Zorana Urumović, Marko Škrbić i Marko Tomić.
Sa Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju, izabrani su studenti koji su radili pod mentorstvom Igora Dutine i Milice Samardžić: Isidora Aćimović, Saša Pešikan, Teodora Bauković.
Izložba će biti otvorena do 30. januara 2023.