Skip to content

,,КILIM” Samostalna izložba Milane Кosanović u Kulturnom centru UDAS

,,КILIM” Samostalna izložba Milane Кosanović u Kulturnom centru UDAS

Milana Кosanović rođena je 18. februara 1998. godine u Bijeljini (BiH). 2016. godine završila je gimnaziju u Prijedoru i upisala osnovne studije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Akademiju umjetnosti završila 2021. godine u klasi profesora Milana Кrajnovića (studijski program Likovnih umjetnosti, smjer Grafika).

Milana o svom radu:

,,Serija radova objedinjena nazivom ,,Кilim” predstavlja traganje za svojevrsnim grafičkim ćilimom. Grafika je polazna tačka, osnov.

Кilimi su nastali ,,tkanjem” probnih grafičkih otisaka (kolografija, linogravura, bakropis…) koji su potom podvrgnuti prišivanju, grebanju, bušenju, a određene partije su suptilnim crtežom integrisane u cjelinu, ili prosto istaknute. Svaki kilim je taktilni objekat: od glatkih površina do onih teksturiranih koje izlaze u prostor. Forme variraju od pravougaonih do organskih, nepravilnih oblika.

Početna inspiracija za ovakav tehnički pristup su tradicionalni ćilimi našeg podneblja. Međutim, to nije imitiranje ćilima, već maštanje novog, savremenog grafičkog ćilima.

Ove apstraktne kompozicije su inspirisane i muzikom: odnosi sjajnih i mat površina, jednostavnih ploha i teksturiranih dijelova, odnosi dubokih, tamnih tonova i visokih, svijetlih, sjajnih… Dur i mol teže da održe ravnotežu: poput zapisa unutrašnje muzike, zapisa unutrašnjeg treperenja. U samom prepletu kao da su utkani ritmovi osjećanja. Transcendentalna obojenost radova potiče od intuitivnog pristupa, gdje je slika unutrašnje zvučna stvar.”

Кatalog izložbe možete pogledati OVDJE.

 

Izložba je otvorena 11. maja 2021. godine u 19.00 časova, i dostupna je za posjetioce radnim danom od 09:00 do 15:30 časova do 31. maja 2021. godine.

Broj posjetilaca na izložbi je ograničen uz obavezno nošenje zaštitne maske.

Galerija

Pogledajte dostupne fotografije