Skip to content

Poziv na debitantsku radionicu Martovskog festivala 2023

Poziv na debitantsku radionicu Martovskog festivala 2023

Martovski festival poziva na treće izdanje radionice za razvoj projekata igranih, dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih filmova, autora i producenata koji u svom dosadašnjem radu nisu realizovali dugometražni film.  Internacionalni tim eksperata, blagovremenim promišljanjem filmskog izražavanja sa aspekta režije, produkcije i plasmana, imaće za cilj da razvije potencijal sedam odabranih filmskih projekata i pruži podršku profesionalnoj afirmaciji debitanata.

Rediteljsko-producentski timovi, dva najbolja projekta po izboru tutora, biće nagrađeni stipendijom za profesionalni razvoj i razvoj projekta.

Eksperti

Jovana Nikolić, producentkinja (Prababa produkcija, RS)
Andrijana Stojković, rediteljka i producentkinja (All Inclusive Films, RS)
Sari Volanen, TV urednik (New Cinema YLE, FI)
 
Vrijeme održavanja: 30. mart - 1. april 2023. godine
Mjesto održavanja: Dom omladine Beograda

Uslovi za prijavljivanje

Prijave su otvorene za sve autore, iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Albanije, koji u svom dosadašnjem radu nisu realizovali dugometražni igrani film, a koji prilikom prijave na konkurs podnesu na engleskom jeziku sledeću dokumentaciju projekta na kojem rade: naslovnu stranu sa kontakt podacima nosioca projekta, logline, sinopsis, rediteljsku eksplikaciju, i biografije scenariste i reditelja sa linkovima ka prethodnim radovima. 

Opciono uz obaveznu dokumentaciju mogu da se dostave scenario, ili tritment (u slučaju dokumentarnog filma), producentska eksplikacija, profil producentske kuće, vremenski plan realizacije, budžet i finansijski plan, i mood pictures/mood board/teaser.

Radni jezik radionice je engleski jezik.

Prijava je besplatna. Rok za prijavljivanje je 15. mart 2023. godine. 
Izbor učesnika biće objavljen najkasnije do 22. marta 2023. godine.

Prijave se podnose slanjem kompletne dokumentacije istovremeno na sledeće email adrese: jovan.pantovic@martovski.rs, jovana.prababa@gmail.com 

Festival je u mogućnosti da obezbedi  delimične stipendije u vidu smeštaja za učesnike radionice. Troškove ishrane i prevoza snose učesnici. Učesnici koji žele da apliciraju za pomenutu stipendiju potrebno je da to naznače u prijavi.

Opis radionice

Radionica za debitante je posvećena razvoju debitanstkih filmskih projekata (uklj. serije) sa međunarodnim potencijalom. Projekti se analiziraju u grupi. Svakom projektu se pristupa kao studiji slučaja. Andrijana Stojković analizira projekte sa aspekta rediteljskog pristupa (vizuelni stil, narativni tokovi, upotreba zvuka…). Jovana Nikolić analizira projekte sa aspekta produkcije (marketing, budžetiranje i finansiranje, strategije distribucije) i moderira program. Sari Volanen pristupa projektima kao filmski urednik televizijskog javnog servisa u Finskoj sa aktivnom ulogom na evropskom filmskom tržištu. 

Program radionice i opšte informacije sa biografijama eksperata, preuzmite u prilogu.

Dokumenti

Preuzmite dostupne dokumente

image_not_found program-of-the-belgrade-march-debut-workshop-2023-eng.pdf
image_not_found belgrade-march-debut-workshop-2023-poziv-opis-biografije-srp.pdf