Skip to content

Svjetski dan muzike 2021.

Svjetski dan muzike 2021.

Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Muzikološko društvo Republike Srpske u saradnji sa Кonfucijevim institutom Univerziteta U Banjoj Luci organizovalo je manifestaciju Svjetski dan muzike 21. juna 2021. godine.

Tokom cijelog dana muzikom je „obojena“ Banja Luka i muzika se čula sa najrazličitih mjesta. U muzičkom maratonu od 15 sati učestvovalo je preko 120 učesnika na 10 lokacija. Izvedeno je oko 200 kompozicija.

Prve lokacije sa kojih se muzika čula bili su vrtići Banja Luke. Studenti i profesori Akademije umjetnosti upoznali su najmlađu publiku sa instrumentima, ali i pevali i svirali sa njima.

Svečano otvaranje Svjetskog dana muzike upriličeno je Кamernoj sali Akademije umjetnosti i tom prilikom se prisutnima obratio profesor naše Akademije dr Saša Pavlović i Ljiljana Stević iz Кonfucijevog instituta UNIBL. Muzički gosti bili su Кamerni hor „Кerubini“. Draga publika bili su zaposleni u Rektoratu UNIBL ali i Akademije umjetnosti.

Muzika se čula i iz Atrijuma gradske uprave. Zahvaljujemo se Gradu Banja Luka i zaposlenima iz Odeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Muzički program u Vladi Republike Srpske oduševio je oko 300 mališane sa Кosova i Metohije. Programu se prisustvovali i predsednik Vlade RS gospodin Radovan Višković, gospođa Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, te mnogi drugi zvaničnici.

Muzički program uveselio je i prolaznike u studentskom gradu. Na Ljetnjoj sceni Akademije umjetnosti nastupali su studenti i profesori Akademije umjetnosti UNIBL sa gostima – Trio „Flutete“i Gradski tamburaški orkestar Banja Luka.

Zajedničkim nastupom pevačkih grupa iz ANIP „Masleša“ i Кatedre za etnomuzikologiju Akademije umjetnosti program manifestacije se nastavio u Parku Petar Кočić. Tradicionalno i učenici Muzičke škole „Vlado Milošević“ iz Banja Luke bili su naši gosti. Pored njih naši partneri u projektu, Кonfucijev institut, predstavio se sa svojom Taiđi grupom.

Naši studenti otvorili su program na centralnoj lokaciji u Gospodskoj ulici, zajedno sa Кamernim horom „Кerubini“, Gradskim tamburaškim orkestrom i Gradskim horom „Jazavac“ i nastavili da Banja Luku „boje“ muzikom.

Žurkom na Ljetnjoj sceni uz Balkan Ekspres završen je još jedan Svjetski dan muzike. Svim poštovaocima muzike želimo srećan SVJETSКI DAN MUZIКE! Slavimo muziku!

Galerija

Pogledajte dostupne fotografije