Skip to content

Treće izdanje filmskog festivala Cinema Parallels biće održano od 7. do 9. jula u Gradskom pozorištu Jazavac

Treće izdanje filmskog festivala Cinema Parallels biće održano od 7. do 9. jula u Gradskom pozorištu Jazavac

Treće izdanje filmskog festivala Cinema Parallels biće održano od 7. do 9. jula u Gradskom pozorištu Jazavac u Banjaluci, a ovogodišnja manifestacija nosi naziv "Unutrašnji glasovi, beskonačni pejzaži".

U ovom programu intimnih glasova i snimaka, gostujući filmski stvaraoci predstaviće publici unutrašnji univerzum, otkrivajucći nam lični pejzaž i uticaj njihovih glasova u našem svijetu.

"U ovom izboru filmskih narativa o sebi i ličnim snimcima, "Unutrašnji glasovi, beskonačni pejzaži" predstavljaju kaleidoskop ličnih umjetničkih istraživanja u iskrenom otkrivanju savremene kinematografije", navodi umjetnička direktorica Andrijana Truhiljo.

Obrazovni element ovog izdanja uključuje dva besplatna masterklasa. Prvi je ,,Beletristika se susrecće sa nefikcijom" Tina Dirdamala (umjetnik/filmski stvaralac), a u pitanju je masterklas koji nastoji da pronađe nove narative daleko od svijeta filma i postavlja pitanja gdje se fikcija susreće sa nefikcijom, kao i gdje se spajaju film i ne-film. Drugi masterklas nosi naziv ,,Umjetnost + antropologija", a bavi se intermedijalnim praksama, video-instalacijama i projektima specifičnim za Montezemolin sajt (umjetnica/filmski stvaralac/profesor kinematografije i digitalnih medija Univerziteta u Кaliforniji iz Dejvisa).

Oba umjetnika će podijeliti svoja iskustva na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, ali i predstaviti filmove u Gradskom pozorištu Jazavac.

Cinema Parallels je posvećen podršci nezavisnim i inovativnim filmovima, kao i predstavljanju savremene kinematografije u svim njenim oblicima i raznovrsnosti, kroz specijalnu kustosku selekciju međunarodnih i regionalnih filmova.

Cinema Parallels organizuje Video Кabinet, a razvijen je uz podršku Ministarstva kulture Republike Srpske, Ambasade SAD i u partnerstvu sa Gradskim pozorištem Jazavac i Univerzitetom u Banjaluci. Iza organizacije festivala su, kao i prethodnih godina, Marko Šipka kao izvršni direktor i Adrijana Truhiljo, kao umjetnička direktorica.

Više informacija možete potražiti na sajtu festivala, kao i zvaničnoj Fejsbuk stranici.