Skip to content

,,VASКRS-IZLAZAК U SVIJET”/ Grupna izložba umjetnika BiH, CG i SRB

,,VASКRS-IZLAZAК U SVIJET”/ Grupna izložba umjetnika BiH, CG i SRB

,,VASКRS-IZLAZAК U SVIJET”/ Grupna izložba umjetnika BiH, CG i SRB/ Porta hrama Presvete Trojice, Teslić/ 9. maj 2021. godine 1800 časova

Ljepota Vaskrsa će spasiti svijet!

Кao pobjeda života nad smrću, Vaskrs povezuje ideju stvaranja svijeta sa idejom spasenja koje slovi kao novo stvaranje. ,,Dan jedan” kako je u Mojsijevskoj priči o stvaranju svijeta imenovan taj izuzetni prvi dan stvaranja, anticipira jevanđeljski ,,osmi dan”, onaj nevečernji i nezalazni ,,Gospodnji dan” Vaskrsa koji ne pripada uobičajenom poretku prolaznog vremena. Tako vaskršnji dan razbija obruč jednoličnog vremena čija se naprsnuća oprizoruju u naprslinama vaskršnjeg jajeta.
Crvena, plava, bijela, crna, zelena, žuta, potom linije, krivulje, pravougaonici, kružići, spirale, krstići, zvjezdice, cvjetići, listići, hramovne kupole, a onda i likovi Hrista, Bogorodice, i svetitelja… Sve te nijanse boja, svo to bogatstvo ornamenata, floralnih motiva i živopisa koji prekrivaju čvrstu ljusku jajeta, čine ovaj vaskršnji simbol života, obnove i preporoda malim umjetničkim dijelom pashalnog realizma.
Prema starom predanju, Hristova krv obojila je košaricu jaja koja mu je donijela Bogorodica. Pred zastrašujućim prizorom krsno-vaskrsne smrti Sina Božijeg, njene Bogomajčinske suze slivale su se na jaja praveći neobične šare na njihovoj krvavo crvenoj podlozi. Iskapanom krvlju i suzama ispisani ornamenti utemeljili su običaj bojenja i oslikavanja vaskršnjih jaja kojima se simbolički neutrališe praznina smrti i nagovještava vaskrsenje i vječni život.
Tako se mysterium paschale ili tajna vaskrsenja ,,očitava” na oslikanom pashalno-vaskršnjem jajetu, čime jedan svakidašnji primjer sličnosti u svojoj osličenosti postaje nešto uzbudljivo, jedinstveno i neslično, samim tim i vrijedno truda i žrtve. Svako obojeno, ornamentima ukrašeno i ikonama oslikano vaskršnje jaje predstavlja iskazivanje vaskršnje radosti, ali je utoliko i jedinstven i autentičan, često spontan, nesvjesno stvaralački i umjetnički doživljaj vjere u sastradalnu ljubav Hristovu koja je pobjedila smrt.

Vaskršnja ljepota će spasiti svijet.

Doc. Dr Dušan Кrcunović

 

Autori ove izložbe, koja broji nešto više od 50 oslikanih drvenih jaja su umjetnici sa prostora Crne Gore, Republike Crpske i Srbije, od njih 5 studenata sa Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci:

Aleksandra Кuzmanović, Aleksandar Škavić, Ivana Blagojević, Ivana Tomić, i Milana Кosanović.

 

Izložbu pripremili:

jerej Tadija Nikčević i đakon Aleksandar Mitrović

Galerija

Pogledajte dostupne fotografije