Skip to content
Биљана Ђуровић, МА

Редовни професор, гостујући професор

Биљана Ђуровић је дипломирала Глуму на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Петра Банићевића. Након завршених основних студија и студијског програма – Глума на српском језику на мастер академским студијама, стекла је академско звање - Мастер драмски и аудиовизуелни уметник. Остварила је низ позоришних улога, у представама Народног позоришта, Звездара театра, „Позоришта Славија” у Београду, као и неколико улога на позоришним сценама широм Србије, од којих издваја „Књажевско – српски театар” у Крагујевцу, Српско народно позориште у Новом Саду, Позориште тимочке крајине „Зоран Радмиловић” у Зајечару...

Професионално искуство

Ужа умјетничка-научна област: Глума

Играла је у представама Јиржија Менцла, Виде Огњеновић, Душана Ковачевића, Божидара Ђуровића, Милоша Јагодића... За улогу Каролине Нојбер у истоименој представи по тексту Небојше Ромчевића, а у режији Милоша Јагодића Позоришта тимочке крајине „Зоран Радмиловић” у Зајечару, четвороструко је награђенa. Монодрамом „Надежда Петровић” за коју је сама урадила адаптацију текста, у режији Божидара Ђуровића и у продукцији Фестивала „Монодраме и пантомиме” Земун, представила се на неколико међународних фестивала и награђена је са шест међународних признања. Поред рада у позоришту и на телевизији, нарочито се истиче ангажман у оквиру Драмског програма Радио Београда. Стални је учесник најзначајних књижевних и културних манифестација попут „Дучићевих песничких вечери“ у Требињу, „Данима Филипа Вишњића“ у Бијељини и  „Скендера Куленовића“ на Козари, али и обележавања разних културно-историјских јубилеја, у којима се представља не само као драмски уметник, већ у многима и као сценариста и редитељ читавих свечаних академија. Небројено је и књижевних промоција на којима је учествовала. За потребе педагошког рада, сачинила је велики број сценарија, које су студенти изводили на различитим пригодним свечаностима. Од 2013. до 2016. године у библиотеци „Филип Вишњић“ у Бијељини, студенти глуме Факултета драмских и филмских умјетности Универзитета Синергија, сваког месеца су одржавали „Вече поезије“ за које је тематски избор поезије сачинила проф. Ђуровић и припремала студенте за сценски  наступ. Као професор Сценског говора, на Факултету Драмских и филмских умјетности Универзитета Синергија у Бијељини, Република Српска, предавала је од 2013. до 2017. године. Од 2013. године предаје на Акдемији лепих уметности, данашњем Факултету савремених уметности Универзитета у Новом Саду, где је поред Сценског говора предавала и Културу говора, а данас предаје и предмете Глума пред микрофоном на основим академским студијама и Говор пред микрофоном на мастер студијама глуме. У звању је редовног професора. 
Награде 
-Награда  “Витомир Богић” за најуспешније радиофонијско остварење 2009. Године, за улогу Афимије у радио-драми “ Утроба”  Јевгенија Замјатина у режији Милоша Јагодића, Драмски програм Радио Београда
-Награда “Јоаким Вујић” за улогу Каролине Нојбер у драми “Каролина Нојбер” Небојше Ромчевића у режији Милоша Јагодића, Фестивал “Јоаким Вујић “  Пирот 2011.
-Награда “Зоранов брк” за улогу Каролине Нојбер , Фестивал - Дани “Зорана Радмиловића” у Зајечару, 2011.
-Награда Стручног жирија за глумца вечери за улогу Каролина Нојбер,  Фестивал  - Дани “Миливоја Живановића” Пожаревац 2011.
-Награда публике за глумца вечери за улогу Каролине Нојбер , Фестивал -Дани “Миливоја Живановића” , Пожаревац 2011.
- Златна значка , за несебичан, предан и дуготрајан рад и стваралачки допринос у ширењу културе, Културно-просветна заједница Србије ,Београд, 2011.
-Светосавска награда - Посебно признање “ Благодарје”  , за трајни допринос угледу и развоју удружења, Удружење књижевника Србије, 2016.
-Награда “Светосавска Повеља” , за несебичан рад у креирању и реализацији умјетничких остварења диљем српских земаља, СПКД ПРОСВЈЕТА, Београд, 2019.
Међународне награде 
-ЗЛАТНА ДИПЛОМА – ЗЛАТНИ ВИТЕЗ за најбољу монодраму у ауторској монодрами “Надежда Петровић”” у режији Божидара Ђуровића, Међународни позоришни фестивал Златни витез “ Москва, 2014.
-Награда за најбољу женску улогу , за улогу Надежде Петовић, Фестивал Нове европске театарске акције – НЕТА, Враца, Бугарска, 2015.
-Награда за најбољу женску улогу , за улогу Надежде Петровић ,  12. Међународни фестивал монодраме “АЛБАМОНО 2015.”   Корча, Албанија, 2015.
-Награда за најбољу женску улогу, за улогу Надежде Петровић, Међународни позоришни фестивал “Ристо Шишков”  Струмица, Северна Македонија, 2015.
-Награда за најбољу монодраму , за ауторску монодраму Надежда Петровић у режији Божидара Ђуровића, Међународни фестивал кратких позоришних форми, Источно Сарејево, Република Српска, 2015.
-Главна награда фестивала “Actor of Europe” на 14. International theatre festival – Greece, Macedonia, Albania, 2016. Ресен, Северна Македонија за улогу Надежде Петровић у истоименој монодрами
-Специјална награда за глуму “Милан Гутовић” за улогу Иванке у представи Звездара Театра “Берачи снова” по тексту Владимира Ђурђевића, а у режији Божидара Ђуровића на 8.позоришном фестивалу “Нови тврђава театар”, 2021. Чортановци 
Признања 
-Повеља Смотре уметности “ Мермер и звуци”  , Аранђеловац, 2000.
-Повеља Фестивала монодраме и пантомиме Земун, 2015. 
-Повеља Српског академског друштва “Византија” Београд, 2016.
-Годишња “Захвалница” Министарства одбране Републике Србије, Београд, 2015.
-Годишња “Захвалница” Министарства одбране Републике Србије, Београд,  2016.
-Грамата признања и захвалности Саборног храма Светог Архангела Михаила у Београду, 2015. 
-Грамата признања и захвалности Саборног храма Светог Архангела Михаила у Београду, 2016.
- “Захвалница” за велики труд на унапређењу манастира и обележавању јубилеја на дан шест векова од оснивања свете монашке обитељи манастира Каменац, Манастир Рођења Пресвете Богородице у Честину, Кнић, 2018.
-Повеља Театарског фестивала “Позоришно пролеће” Шабац, 2018.
- “Хиландарска Споменица” за доброчинство и помоћ у време велике обнове, Света Српска царска лавра манастире Пресвете Богородице Хиландарске, Београд, 2019.